BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

Лидери земља ЕУ усвојили нову Стратешку агенду за период 2019-2024.

Лидери земља ЕУ усвојили нову Стратешку агенду за период 2019-2024.
21.06.2019. год.


Лидери земља чланица ЕУ усвојили су на самиту у Бриселу нову Стратешку агенду за период 2019-2024, у којој је међу приоритетним областима подршка европској перспективи земаља које су, како се наводи, ”способне и вољне да се придруже”.


Усвојена Стратешка агенда ЕУ издваја четири приоритетне области на које ће се у наредни пет година фокусирати ЕУ политика.

То су заштита грађана и слободе, развијање јаке и виталне економске базе, изградња климатски неутралне, зелене, фер и социјалне Европе и промовисање европских интереса и вредности на глобалној сцени.

У делу који се односи на промовисање европских вредности у свету наводи се да би у окружењу растуће неизвесности и промена ЕУ требало да настави свој стратешки правац деловања како би заштитила своје интересе, подржала своје вредности и начин живота и помогла у обликовању глобалне будућности.

”ЕУ ће промовисати свој јединствени модел сарадње као инспирацију за друге. Она ће подржати европску перспективу за европске државе способне и вољне да се придруже. Она ће водити амбициозну политику суседства”, наводи се у Стратешкој агенди ЕУ.

ЕУ лидери се обавезују и да ће са партнерима широм света наставити рад на глобалном миру и стабилности и промовисати демократију и људска права.

Када је реч о слободама и заштити грађана, наводи се да су заједничке европске вредности темељ европске слободе, сигурности и просперитета, а да владавина права мора бити у потпуности поштована од стране свих држава чланица и ЕУ.

”Европа мора бити место где се људи осећају слободно и сигурно. ЕУ ће бранити основна права и слободе својих грађана, као што је признато у Уговорима, и штитити их од постојећих и нових претњи”, наводи се у тексту Стратешке агенде.

Кроз Стратешку агенду ЕУ се залаже за ефикасну контролу спољних граница у циљу унутрашње безбедности, али и за даљи развој функционалне миграционе политике и сарадњу са земљама порекла и транзита у борби против илегалне миграције и трговине људима и осигурати ефикасан повратак.

”Предузећемо неопходне кораке да обезбедимо правилно функционисање Шенгена. Градићемо и јачати нашу борбу против тероризма и прекограничног криминала. Повећаћемо отпорност ЕУ на природне и људске катастрофе и заштити наша друштва од злонамерних сајбер активности и дезинформација”, наводи се у усвојеном докумету.

Када је економија у питању Стратешком агендом се поручује да је снажна економска основа од кључног значаја за конкурентност, просперитет и улогу Европе на глобалној сцени и за стварање радних места.

”Морамо осигурати да евро ради за наше грађане и остаје отпоран, продубљујући економску и монетарну унију у свим њеним димензијама, довршавајући унију банака и тржишта капитала и јачајући међународну улогу евра”, стоји даље у тексту ЕУ Агенде за 2019-2024.

Стратешком агендом ЕУ се обавезује на даљу дигиталну трансформацију.

Позива се и на на ”дубинској трансформацију ЕУ економије и друштва како би се постигла климатску неутралност”, на начин који узима у обзир националне околности и друштвено је праведан, али и у складу са Парским споразумом.

”ЕУ ће убрзати прелазак на обновљиве изворе енергије, повећати енергетску ефикасност, смањити зависност од спољних извора, диверсификовати своје залихе и улагати у решења за мобилност будућности”, стоји у усвојеном тексту докумета.

Стратешка агенда ЕУ за период од 2019-2024. позива осигурање социјалних права, једнакост између жена и мушкараца и на једнаке могућности за све.

Танјуг


  • Извор
  • фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs
  • Повезане теме
  • ЕУ


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Сукоб би могао да одвуче Европу „у понор“, упозорио је мађарски премијер


И Техеран и западни Јерусалим умањили су значај овог догађаја

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио је да је то порука коју је пренео америчком колеги Ентонију Блинкену


Кијеву је хитно потребан нови пакет помоћи САД или ће се вероватно сломити под притиском Русије, изјавио је Вилијам Бернс

Наводно је активирана противваздушна одбрана у неколико провинција Исламске Републике


Аргентина је поднела званичан захтев војном блоку предвођеном САД за статус „глобалног партнера“, изјавио је министар одбране Луис Петри


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА