BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

Ту-160М2 тежак 275 тоне моћи ће без допуне у ваздуху да прелети више од 15000 км

Ту-160М2 тежак 275 тоне моћи ће без допуне у ваздуху да прелети више од 15000 км
22.03.2018. год.


Заменик министра одбране Руске Федерације Јуриј Борисов, истакао је да ће нови мотори НК-32 друге генерације, за 10% бити економичнији него што је то случај са базичном верзијом мотора. Ово ће новим статегијским бомбардерима омогућити да повећају свој оперативни долет за читавих 1000 км.

„Економичност новог мотора који је намењен модернизованој варијанти стратегијског бомбардера-ракетоносца Ту-160М2, повећана је 10%. Ово практично значи да ће авион за читавих 1000 км имати већи оперативни долет, него што то данас имамо.“-изјавио је заменик министра одбране Руске Федерације, и доктор техничких наука Јуриј Борисов.


У оквиру генералне инспекције предузећа која се налазе у склопу руског војно-индустријског комплекса, овај агилни специјалиста, који је очигледно задужен за процес тоталне трансформације руске војне индустрије у један ефикасни супер-технолошки производни кластер, дошао је у Самару где се налази ПАО „Кузњецов“, који представља лидерску компанију када је у питању развој, производња, техничко одржавање и ремонт читавог спектра мотора, укључујући ту и цивилни програм (индустрија). Ова компанија је кључна за техничко одржавање и ремонт авионских мотора за стратегијске бомбардере руске армије, као што су Ту-160 који лети помоћу мотора НК-32, затим Ту-95 опремљен моторима НК-25, и Ту-22М3 који је опремљен моторима НК-12. Инжењерски тим ПАО „Кузњецов“ је припремио технички пројекат развоја новог мотора НК-32-02 који треба да постане интегрални део погонског блока модернизованог стратегијског бомбардера Ту-160М2.

„У свом новом облику, овај мотор ће да буде знатно економичнији од његове досадашње верзије. Оквирно, он ће своју економичност повећати за 10%, што ће нашој стратегијској авијацији омогућити већи оперативни долет“- истакао је Борисов током обиласка производних постројења где се склапају мотори.

Код мотора НК-32-02 примењена је технологија електронског систем управљања, баш као и код млазних мотора пете генерације. Конструктори су успели да подигну и потисну снагу мотора. У режиму додатног сагоревања, мотор развија потисак од 26000 кгс. То значи да ће авион моћи да понесе још више корисног терета. Поред увећане економичности, једноставније ће бити и његово одржавање. Процене су да ће Ту-160М2 који ће да буде опремљен са овим моторима, без проблема достизати раздаљине веће од 15,000 км.Претпоставка је да ће овај завод до 2030.године испоручити Министарству одбране неколико десетина ових мотора, од којих је сваки тежак по 3,5 тоне.

„Ми смо још 2014. године пред ову компанију поставили један веома сложен и захтеван задатак, који се није фокусирао само на обнову производње мотора који дужи низ година нису склапани, него је имао и услов да коначни производ мора да поседује технички савршеније карактеристике од базичне верзије мотора НК-32. Дакле, био нам је потребан снажнији и економичнији мотор, који ће у практичном смислу повећати летно-техничке параметре новог ракетоносца“- истакао је Борисов.

Борисов се током своје посете упознао са уско-стручном техничком документацијом конструкције и производног процеса самог мотора, извршио инспекцију постројења која се спремају за производњу серије мотора друге генерације НК-32-02 намењене Ту-160М2, и одржао састанак са руководством ове фабрике где ће изнети даље планове његовог министарства у вези са будућим пројектима опремања руске армије, а који су специфично везани за ПАО „Кузњецов“. Министарство одбране ће у том смислу овој компанији понудити сву финансијску и техничку помоћ, у циљу њене даље модернизације и проширења производних капацитета.

Ту-160М2 ће бити знатно ефикаснији ракетоносац, него што су то његови претходници. Са базичном верзијом авиона ће делити само спољни изглед. Што се тиче осталих компоненти који ће постати интегрални део овог авиона, ради се о потпуно новој летелици. Велики део ових система се налази у режиму строге државне тајне. Оно што је засигурно познато, нова техника ће обезбедити овом авион озбиљан прираст борбених способности. Према речима заменика министра одбране Јурија Борисов овај авион ће за чак 2,5 пута бити бољи од стандардне верзије авиона Ту-160.

Слободан Ђукић,
Russia beyond


  • Извор
  • фото: Слободан Ђукић, Russia beyond/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Наводно је активирана противваздушна одбрана у неколико провинција Исламске Републике


Аргентина је поднела званичан захтев војном блоку предвођеном САД за статус „глобалног партнера“, изјавио је министар одбране Луис Петри

Данас је објављен писмени Коментар званичног представника руског министарства спољних послова Марије Захарове у вези са одобравањем у ПССЕ захтева Косова за чланство у Савету Европе. Коментар преносимо у...


Кијевске снаге се боре да обуздају Русе због кашњења стране помоћи и недостатка особља, наводи се у новинама

Неуспех Запада да обезбеди довољно оружја и новца једини је разлог зашто Украјина трпи неуспехе, тврди председник


Врховни командант НАТО снага за Европу и заповедник европске команде америчке војске Кристофер Каволи изјавио је да је НАТО донео одлуку да појача резервне снаге унутар мисије на Косову...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА