enekretnine.info - vrh
Почетна страница > Новости

Слободно србско небо бира ко ће летети по њему22.10.2017. год.


Министар одбране Александар Вулин, у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, уручио је на свечаности у Дому Гарде на Точидеру, Војне спомен медаље за изузетан допринос систему одбране припадницима летачког састава акро-групе „Стрижи“ Оружаних снага Руске Федерације, саопштило је Министарство однране Србије.

Такође, бригадни генерал Душко Жарковић, који је руководио приказом „Слобода 2017“, уручио је Захвалнице Министарства одбране припадницима Оружаних снага Руске Федерације који су били ангажовани на приказу дела оперативних способности Војске Србије „Слобода 2017“ којим је обележен Дан ослобођења Београда у Другом светском рату.
Министар Вулин је, том приликом истакао, обраћајући се окупљеним припадницима Оружаних снага Руске Федерације да су све нас, они јуче учинили поносним и срећним.

- Поносни смо зато што смо могли да вам покажемо у каквој слободној и храброј земљи живимо, поносни што смо могли да вам покажемо каква су нам деца, какви су наши људи, каква је лепота наше земље и каква је доброта нашег народа, поносни што смо могли да вам покажемо какву Војску имамо и какве људе у тој војсци. Срећни што сте нас удостојили ваше пажње, вашег доласка, срећни што смо могли да видимо да људска вештина, људска врлина могу да пркосе законима природе, срећни што смо били са пријатељима. Било је лепо јуче бити у Београду, било је лепо дивити се оним што сте
показали да радите најбоље на свету, било је лепо, било је поносно, били смо срећни. Зато данас хоћемо да вам се захвалимо, да када се вратите кући, имате по чему да нас се сећате, да понекад пређете руком по тој медаљи, да некад, када међу свим оним силним признањима која сте добијали по свету, нађете и ово на коме пише Србија, да се сетите кад сте и зашто сте га добили и да се сетите људи, који су вам га дали, људи који су вам се искрено дивили, људи који су вас искрено заволели, људи са којима би сте умели да се смејете и да плачете. Тако је било и кроз историју, умели смо и да се смејемо и да плачемо и надамо се да ће, време које долази пред нама, доносити само смех, никакве сузе – нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, јуче смо сви били срећни и поносни док смо гледали слободно србско небо на коме се налазе само пријатељски авиони, слободно србско небо на коме нема зла, са кога не долази претња, слободно србско небо које бира ко ће летети по њему.

- Били смо срећни и поносни и зато вам се захваљујем. И када се вратите кући, када обрадујете своју децу, када вас виде срећне сто сте се се вратили здраво и добро, што сте насмејани, причајте им где сте били, причајте о једној, можда малој, али великој земљи, земљи великих и поносних људи, причајте им о људима који су вас волели, причајте им о земљи у коју се вреди вратити и да нам се вратите и да једног дана, са вама, истим овим улицама корачају ваши синови, да им покажете где сте ви били и где сте желели да се вратите. Хвала вам још једном, и до скорог виђења. Живела слобода! – поручио је министар Вулин на крају данашњег обраћања.
Признања из надлежности министра одбране припадницма Оружаних снага Руске Федерације додељена су за изузетан допринос у заједничком ангажовању Министарства одбране и Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације у обележавању Дана аослобођења Београда у Другом светском рату и приказу дела оперативних способности Војске Србије „Слобода 2017“.
Припадници руске акро-групе „Стрижи“ наступили су на приказу „Слобода 2017“ у завршници летачког дела програма. Гости из Руске Федерације, који на ловачким авионима МиГ-29 изводе јединствен програм групних и соло акробатских маневара, грађанима Србије први пут су се представили 2014. године на војној паради „Корак победника“.

Свечаности уручења одликовања и захвалница припадницима Оружаних снага Руске Федерације присуствовали су и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије.  • Извор
  • фото: Министарство одбране Србије/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

 Јуче се у београдској „Комбанк Арени“ десила једна од најсрамнијих, а уједно и најтрагичнијих ствари у сувременој српској хисторији. У препун


Каталонија није Шпанија а Каталонци нису Шпанци. Ово су чињенице које морамо да упамтимо да би смо схватили шта се дешавало у и око Каталоније ових


У новембру обележавамо Дан примирја као крај Великог рата. Сећамо се  подвига али и биолошког сатирања нашег народа чија је жртва поклоњена другима.Изјава Изетбеговића да би он волео да БиХ призна независност тзв. Косова, није никакво изненађење. Он просто нема битније изјаве, а да није директно на


Подиже се господа јевропскаОстале новости из рубрике »