Почетна страница > Новости

Лондон: Одлука о војној неутралности Републике Српске није у њеној надлежности

/ vostok.rs   | 21.10.2017.
Лондон: Одлука о војној неутралности Републике Српске није у њеној надлежности


После усвајања Резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности у парламенту Републике Српскер, огласила се британска амбасада у Сарајеву која тврди да Народна скупштина Републике Српске наводно нема надлежности да доноси одлуке о спољној и одбрамбеној политици.

Британци су подсетили Републику Српску на споразум Председништва државне заједнице БиХ из 2009. године, на Акциони план за чланство у НАТО, уз коментар да је овај сегмент у рукама Сарајева.

„Та питања су искључива надлежност институција на државном нивоу Босне и Херцеговине“, истакнуто је у њиховом одговору у вези са одлуком заступника у НСРС, који су усвојили резолуцију којом се дефинише неутралност РС у односу на постојеће војне савезе“, наводи се у саопштењу британске амбасаде.

Британци тврде да  Закон о одбрани државне заједнице БиХ обавезује релевантне институције да проведу активности неопходне за приступ НАТО-у, као и да Влада Уједињеног Краљевства остаје предана пружању подршке евроатлантским интеграцијама државне заједнице БиХ, с циљем њене дугорочне сигурности и стабилности.

Такође се и амбасада САД у Сарајеву огласила са индетичним ставом да Република Србска наводно нема права да доноси овакве одлуке.


Повезане теме: РепубликаСрпска, Босна, Британија, војска,


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост < Предходна новост Следећа новост >
Остале новости


Остале новости из рубрике »