BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

65 година Народног универзитета у Врању

65 година Народног универзитета у Врању
05.12.2020. год.
Ове године Јавна установа Народни универзитет у Врању обележава 65 година постојања и успешног рада.

Културно – просветну мисију Народни универзитет је започео 5. децембра 1955. године под називом Раднички универзитет. Оснивачком скупштином у сали биоскопа „Слобода“, на којој је учествовало око 250 најистакнитијих грађана, пре свега учителја, професора, лекара, правника, политичких радника, занатлија и лјуди са села, започет је један од најважнијих задатака – оспособлјавање, образовање и усавршавање радника и службеника. 

Најчешћи облик народног просвећивања, било је држање јавих предавања о актуелним темама за средину у којој се држе предавања. 

Током година, упоредо са образовањем, разијала се и културна делатност установе. Организоване су различите смотре, такмичења, сусрети стваралаца и извођача, пре свега у народном и фолклорном стваралаштву, али и у ликовним и музичким уметностима. Сусрети села „Од маја до маја“ имали су за цилј да се у селима омогући бржи развој полјопривреде, да се створе болји услови живота, да се обогати културни живот, унапреди просвета и здравство, да се заштити и унапреди животна средина. Све то је организовао Народни универзитет Врање. 

И данас се наставлја са реализацијом великог броја традиционалних манифестација, али и са новим активностима у областима образовања и културе. Смотра рецитатора основних и средњих школа „Песниче народа мог“ је једна од активности са најдужом традицијом од близу пола века. Такође, у вишегодишње традиционалне манифестације које организује Народни универзитет и данас, спадају и предтакмичење фрулаша „Златна фрула југа Србије“, Међуокружна смотра дечјих фолклорних ансамбала и изворних група, Етно- сајам, Салони књига и др.

 Једна од најзначајнијих културних активности је свакако Ликовна колонија, која постоји од 1974. године, под називом „Прохор Пчињски“, а од 2002. под називом „Врање“. 

Међу новијим манифестацијама посебно се издвајају Књижевна колонија, а у скорије време је отпочела са радом и Дечија ликовна колонија. Богат културни садржај и активности Јавне установе Народни универзитет додатно оплемењује рад Ликовне радионице, али и излагачка и издавачка делатност. 

Народни универзитет Врање је не само чувар културне баштине, него и расадник младих, талентованих залјублјеника у ликовну уметност и књижевност. Упоредо са културом, у будућности ће се наставити и са образовним активностима у делу неформалног образовања одраслих, где бележимо највећи успех, јер смо за само три године акредитовали десет најтраженијих програма за различита занатска занимања. 

Ова установа има разлога да буде поносна на дугогодишњу богату традицију, али такође има много иновативних планова за време које долази и у коме ће се видети неопходност постојања једне овакве институције као што је ЈУ Народни универзитет у Врању. 

(ВОМ)
Фото: Архива 

Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Такмичарски програм другог фестивалског дана чинили су филмови: „Доме, слатки доме“, редитељке Агате Пушч из Пољске, „Велика достигнућа“, редитеља Николе Вучинића из Црне Горе, „Такнуто-макнуто“, Вере


Четрнаести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф почео је вечерас на веб адреси kustendorf.online и трајаће до 25. јануара 2021. године.

Четрнаести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф почиње данас и трајаће до 25. јануара 2021. године. Ове године, фестивал се одржава онлајн и може да се прати преко дигиталне...


Свако је детињство имао на свој начин: неко у биоскопима, неко у циркусу или забавним парковима, а неко је лети практично живео на оближњем језеру, имитирајући сирене. На пример,...


Ови војни хорови и оркестри ће вас распевати, размрдати и загрејати за новогодишње празнике


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Срећни новогодишњи и божични празници

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА