booking.com
Почетна страница > Новости

МАРЈАНОВИЋУ ДАНС УКИНУТО РЈЕШЕЊЕ О ПРОДУЖЕЊУ... ОСТАЈЕ У ПРИТВОРУ

МАРЈАНОВИЋУ ДАНС УКИНУТО РЈЕШЕЊЕ О ПРОДУЖЕЊУ... ОСТАЈЕ У ПРИТВОРУ
25.06.2018. год.
Апелациони суд у Београду укинуо је првостепено решење којим је продужен притвор Зорану Марјановићу осумњиченом за убиство супруге Јелене 2. априла 2016. године на насипу у Борчи, али му није укинуо притвор.

 Том одлуком Апелациони суд је наложио Вишем суду у Београду да поново одлучује о притвору и да за своју одлуку наведе јасне и аргументоване разлоге, изјавила је данас  портпарол Апелационог суда Мирјана Пиљић.

 
Марјановићу, који је у притвору од хапшења 15. септембра 2017, притвор је 8. јуна поново био продужен притвор за још 30 дана због узнемирења јавности.
 
У свом детаљном образложењу одлуке Апелациони суд је навео да се жалбама Марјановићевих бранилаца основано указује да првостепени суд није дао јасне разлоге за одлуку о продужењу притвора, односно да није наведео јасне разлоге који оправдавају даље задржавање Марјановића у притвору.
 
- Првостепени суд није навео, нити је ценио чињенице и околности које су довеле до узнемирења јавности које може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка, а које морају постојати прилико одлучивања о притвору - навела је Пиљић.
 
Апелациони суд је указао да је за одређивање и продужење притвора неопоходно да буду кумулативно испуњени одређени услови а то су: висина запрећене или изречене казне, да је дошло до узменирења јавности услед начина извршења или тежине последице извршеног кривичног дела, као и да такво узнемирење јавности може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка.
 
- У овом случају, првостепени суд у образложењу своје одлуке није дао јасне и аргументоване разлоге који оправдавају даље задржавање Марјановића у притвору због узнемирења јавности, док констатација да су средства јавног информисања свакодневно извештавала о критичном догађају, према оцени Апелационог суда, не може представљати довољан разлог за закључак да је дошло до таквог узнемирења јавности које може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка - прецизира се у одлуци.
 
Апелациони суд додаје и да је приликом одлучивања првостепени суд морао да води рачуна о захтевима Европског суда за људска права, што подразумева да се узнемирење јавности не може извести само из тежине кривичног дела, нити се везати за околности које су постојале у времену које знатно претходи одлучивању о даљем продужењу притвора.
 
Такође је критиковао и наводе првостепеног суда: "да би окриљени с обзиром на чињеницу да је пре хашења био присутан у јавности, да се изјашњавао о критичном догађају и да би пуштањем на слободу могао да настави да се изјашњава о елементима кривичног дела, а што би угрозило несметано и правично вођење кривичног поступка".
 
- Првостепени суд у образложењу решења није дао довољне разлоге за свој закључак да је једино притвор нужна и неопходна мера за вођење овог кривичног поступка не дајући при том ни разлоге због чега се неком од блажих мера не би могла постићи иста сврха - наводи Апелациони суд.
 
Тај суд је истакао да је за одређивање притвора неопходно и "постајње основане сумње да је лице према коме се притвор одређује учинило кривично дело".
 
- Из образложења укинутог решења остаје нејасно на којим конкретним разлозима суд заснива свој закључак за постојање основане сумје да је Марјановић извршио кривично дело за које се терети. По оцени овог суда, првостепени суд је био дужан да наведе на основу којих чињеница и доказа прибављених у току поступка изводи закључак о постојању основане сумње - наводи се у одлуци.
 
Наредних дана очекује се нова одлука Вишег суда о притвору, као и одлука Вишег јавног тужилаштва да ли ће подићи нову оптужницу против Марјановића пошто је окончана допуна истраге.
 
Виши суд је 20. марта вратио тужилаштву оптужницу од 9. фебруара и наложио да прибави одређене доказе и да у својству сведока испита малолетну ћерку Зорана и убијене Јелене Марјановић, чије је саслушање обављено у четвртак, 21. јуна.
 
Марјановић је осумњичен за кривично дело тешко убиство за које је запрећена казна од 10 до 40 година затвора.
 
Од хапшења у септембру прошле године налази се у притвору због узнемирења јавности.
 
Сумња се да је Јелени задао више удараца у главу, наневши јој вишетруке преломе лобање, након чега ју је потопио у канал. 
 
Убиство Јелене Марјановић медијски је најпраћенији случај црне хронике у Србији већ готово две године.
 
Њен супруг је ухапшен 15. септембра 2017. године, готово годину и по дана од убиства.
 
Он је и пре тога био привођен, али је након испитивања у полицији и на полиграфу пуштан због недостатка доказа.
 
На саслушању у Вишем јавном тужилаштву у Београду, Марјановић је негирао да је убио супругу и поновио све што је и раније говорио на саслушањима у полицији.
 


  • Извор
  • pink.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум потврдио је Срни да су у пуцњави у близини Бањалуке три лица погинула, док је једно рањено.


...."И желим да проживим, остарим и умрем у земљи Србији и да будем грумен ове земље о којој певам без предаха и у којој светли прах мојих предака"....

 Изрицање пресуде било је заказано за 10 часова. Међутим, све је почело нешто касније  због огромне гужве испред суднице. Шарић не присуствује изрицању јер, како је речено, није желео...


Јавно се одричем биолошког брата  Јовановић Р. Ранка, 42 године, рођеног у Пљевљима, због злостављања  и насиља у породици којем сам била изложена целог свог живота, од кад знам...

 Беживотно тело К. М. (59) пронађено је вечерас испред њене куће у селу Гошево крај Сјенице, а према незваничним информацијама, она је убијена из ватреног оружја.     - Тело је...


У пуцњави у Бањалуци ноћас је убијен Д.О, и то док је био у ауту, а његова сапутница је рањена, сазнају "Независне" незванично.


Остале новости из рубрике »
HrvatskaTravel
BTGport.net - у1
Инвестирајте у своју будућност

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА