Почетна страница > Новости

Рудској: Битка за Деир ез Зор превазилази све претходне победе

фото: tvc.ru/ vostok.rs   | 07.09.2017.
Рудској: Битка за Деир ез Зор превазилази све претходне победе


Сиријска армија је победила "Исламску државу" у бици за град Деир-ез-Зор, а то је победа која по значају превазилази све њене претходне победе - оценио је генерал-пуковник Сергеј Рудској.

Начелник Главне оперативне управе руског Генералштаба, овој процени је додао:

„Битка је добијена против здружених терористичких снага. Сиријски народ је ово чекао пуне три године. Победа је утолико значајнија што је сиријска армија током последње две недеље разбила "Исламску државу" и на истоку земље и у њеним централним областима. За те две недеље је ослободила 4.800 километара националне територије и избацила терористе из 59 градова и других насеља“.Рудској је навео да су за последњих 14 дана руски авиони у Сирији извели 1417 борбених летова и извели 2687 удара, уништивши 83 оклопна возила ИД, преко 200 џихад-мобила и 1.200 бојовника-џихадиста.

Командант војног контингента РФ у Сирији - генерал-пуковник Сергеј Суровкин - прецизирао је да руска авијација даноноћно бомбардује положаје и објекте ИД и тако крчи пут владиним снагама.„У преломној фази операције која се завршила ослобађањем Деир-ез-Зора, наши авиони имали су дневно и преко 100 борбених летова. Уништила је преко 1.000 бојовника само приликом ослобађања Акербата. За време те операције нанела је 329 удара и уништила 27 оклопних возила терориста и 48 пикапова са тешким митраљезима. За време битке за Акербат, терористи су сваки дан на владине снаге слали по 15-25 својих камиказа са појасевима шехида и по 4-5 џихад-мобила напуњених експлозивом“.

Суровкин је открио да су у пробој главне утврђене линије Исламске државе истовремено кренуле јединице које су надирале споља под командом генерала Хасана Сухела и браниоци Деир-ез-Зора (изнутра) под командом генерала Захредина.

Прво су здруженим снагама пробили коридор ширине три километра који је убрзо постао - двоструко шири.

Према његовим речима, Сухелове јединице су протеклих дана напредовале по 15-25 километара на дан.

Генерал Суровкин је навео да је у току офанзива јединица сиријске армије које према Деир-ез-Зору продиру са југа - уз обале Еуфрата.

Рудској је открио да се у Акербату још води „ограничени рат“ јер терористи још користе подземне бункере и комуникације које су припремали месецима.

Он је најавио да ће се представници владе у Дамаску и сиријске опозиције срести у Астани, главном граду Казахстана. Преговори ће потрајати три дана (13, 14. и 15. септембра).

Читајте више на Руски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

Факти


Повезане теме: Русија, Сирија, сукоби, рат,


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост < Предходна новост Следећа новост >
Остале новости


Остале новости из рубрике »