booking.com
Почетна страница > Новости

Бакир отима 800.000 хектара српске земље!

Бакир отима 800.000 хектара српске земље!
24.12.2017. год.
Власт Федерације БиХ мења старе земљишне књига новим катастарским евиденцијама, али без обавештавања расељених Срба! Уколико се власник не јави у року од 60 дана, земљиште се аутоматски књижи као државно!?!

 Федерација БиХ, на челу са Бакиром Изетбеговићем, започела је отимачину више од 800.000 хектара земљишта у власништву прогнаних Срба, упозоравају из Републике Српске.

 
Власт ‘муслиманско-хрватске федерације’ покренула је замену старих земљишних књига новим катастарским евиденцијама. Али уместо да о томе све грађане обавесте позивима и препорученим писмима на кућну адресу, како то иначе раде у Републици Србској, позив за упис имовине објављује се само у Службеном гласнику, до ког прогнани Срби уопште не могу да дођу!?!
 
На све то, закон прописује да, уколико се власник у року од 60 дана не јави, оглашено земљиште аутоматски прелази у државно власништво! Постоји, дакле, велика опасност да милионски вредна имовина протераних Срба у року од два месеца пређе у власништво Федерације БиХ!
 
Влада Србије одмах  да реагује
Циљ је да што мање Срба буду власници некретнина. Влада Србије треба да затражи формирање међувладине комисије за заштиту права наших сународника
 
Иван Костић, шеф Одбора за Србе у региону

Хрватски принцип
 
Предраг Јовић, заменик министра за људска права БиХ, потврђује да постоје разлике у процедурама које спроводе Република Србска, с једне, и Федерација БиХ с друге стране.
 
– У РС власнике земље позивају појединачно, препоручено им шаљу писма и људи онда иду у катастар и уједначавају податке, док у Федерацији БиХ није тако. Они то само објаве у Службеном гласнику, што оставља могућност за злоупотребе и пропусте – истиче Јовић.
 
Радослав Грајић, помоћник министра за избегла и расељена лица РС, каже за Информер да ова ситуација може бити јако алармантна.
 
– Ово може да буде страшна отимачина имовине. Органи БиХ позиве за упис у нови катастар објављују у Службеном гласнику и тако задовољавају формалност, али не и суштину јер грађани уопште не читају то! У РС надлежни имају обавезу да пронађу власника без рокова, а у БиХ постоји рок од 60 дана, па ако се власник не појави, губи право да бесплатно регулише ову ствар јер онда мора да покреће тужбу. Ако нема власника, могуће су злоупотребе и књижење парцела на име државе. Јако је битно да све то предупредимо… – апелује Грајић.
 
Иван Костић, шеф Одбора за Србе у региону, сматра да је циљ власти у БиХ исти као и у Хрватској.
 
– У Хрватској су прво онемогућили Србима пријаву на две адресе, па су им онда забранили гласање на локалним изборима. Тако је 60.000 људи изгубило право гласа у Хрватској, а након губитка пребивалишта остаће и без некретнина. Исти принцип изгледа планирају и власти у БиХ. Циљ је да што мање Срба буду власници некретнина. Влада Србије треба да затражи формирање међувладине комисије за заштиту права наших сународника – подвлачи Костић.

Лажни уговори
 
Миодраг Линта, председник Савеза Срба из региона, каже да је неопходно да сви Срби пријаве своја права над земљиштем, јер су у супротном могуће велике злоупотребе. Према његовим речима, посебно је угрожено подручје западне Крајине у Федерацији БиХ, где су Срби већински власници имовине.
 
– Реч је о територији од 8.000 квадратних километара, где је 1991. живело више од 120.000 Срба. У случају да се власници не јаве у року, постоји опасност да суд укњижи као власника државу или појединце бошњачке или хрватске националности који право доказују државином или чак лажним уговорима – упозорава Линта.


  • Извор
  • informer.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Градско веће Крагујевца дало је сагласност за потписивање два Меморандума о разумевању између града и Данског савета за избеглице.


Србија би са случајем отимања приватног власништва вриједног милијарде евра могла пред Уједињене нације и Европску унију.

На територији цијеле Републике Српске током 2017. године прометовано је некретнина, земљишта и других непокретности у укупној вриједности 483.750.934 КМ, а цијена најскупље прометованог стана износила је 631.000 КМ,...


 Након месеци и месеци трагања нашли сте стан из снова: идеална локација, спратност и оријентација, права структура и цена. Близина школе, вртића, здравствених центара или пијаце су приоритет на...

 Судећи према информацијама из агенција за продају некретнина, у већини босанскохерцеговачких градова и даље се биљежи појефтињење станова, а у Сарајеву су, напримјер, цијене квадратног метра стамбеног простора данас...


Када су стручњаци први пут погледали пројекат обичног човека из Србије, остали су запрепашћени и све што су изустили било је - "шта је Тесла значио у струји, то...


Остале новости из рубрике »
enekretnine
eNekretnine.info - у4
Зимске љепоте

СЛИКА СЕДМИЦЕ

Одвикавање од пушења
WEB SHOP

ДјЕВОЈКА ДАНА