booking.com
Почетна страница > Новости

Пале цијене некретнина у БиХ: Просјечна цијена стана 1.462 КМ по метру квадратном

Пале цијене некретнина у БиХ: Просјечна цијена стана 1.462 КМ по метру квадратном
02.01.2017. год.

 Судећи према информацијама из агенција за продају некретнина, у већини босанскохерцеговачких градова и даље се биљежи појефтињење станова, а у Сарајеву су, напримјер, цијене квадратног метра стамбеног простора данас најниже у посљедњој деценији. Просјечна цијена продатих нових станова у трећем кварталу ове године износи 1.462 КМ по квадратном метру.

Пале цијене некретнина у БиХ: Просјечна цијена стана 1.462 КМ по метру квадратном
Фото: Недим Грабовица/Клиx.ба

Просјечан стан у главном граду Босне и Херцеговине по најнижој цијени кошта 1.200 КМ по метру квадратном, а најскупљи 4.500 КМ по метру квадратном. Из једне сарајевске агенције за некретнине за Клиx.ба су потврдили да се цијена станова креће од 1.200 до 4.500 КМ по метру квадратном. 
 
"Разлика у цијени, као и претходних година, зависи првенствено од локације, а управо су због тога најскупљи станови на подручју опћина Стари Град и Центар. Надаље, и остали сегменти, као што су квадратура, положај и опремљеност стана, утјечу на цијену некретнине. Квадратни метар стана по цијени од 4.500 КМ односи се на подручје опћина Стари Град и Центар, а ту је онда најбитнији квалитет стана", казали су нам из једне агенције те додали да је у Источном Сарајеву цијена новоградње од 1.200 до 1.300 КМ по метру квадратном.
 
Цијена квадрата стана у Тузли, када је ријеч о новоградњи, кошта нешто више од 1.150, док цијена квадрата у центру града кошта 2.300 КМ. Из агенције за продају некретнина из Тузле за наш портал су појаснили да је, као и у другим бх. градовима, особама које купују некретнине у граду соли најбитнија локација па онда све остало.
 
"Куповина стана у Тузли највише зависи од локације па онда од квадратуре. С обзиром на то да се итекако осјети економска криза која је, чини се, највише захватила ово подручје, цијена станова је пала, а куповна моћ становништва је итекако слаба", наводе из агенције у Тузли.
 
Бања Лука је подручје ентитета Републике Српске у Босни и Херцеговини гдје су станови нешто скупљи него у Тузли те се могу купити по цијени од 2.300 до 2.500 КМ по метру квадратном. Стан на периферији се може купити за 1.500 до 1.700 КМ по квадрату. 
 
Надаље, подаци Агенције за статистику БиХ показују да је број незавршених станова на крају трећег квартала 2016. године 2.976, што представља пад за 3,6 посто у односу на исти период 2015. године. У Зеници је, рецимо, прошле године забиљежено повећање продаје некретнина, али су ове године агенти за продају некретнина и у Зеничко-добојском кантону (ЗДК) забиљежили пад продаје станова.
 
"Стан у Зеници се може купити за од 1.000 до 1.400 КМ по метру квадратном. Нашим купцима су најбитнији квалитет и локација станова", наводе из зеничке агенције за продају некретнина.
 
У првих девет мјесеци 2016. године број завршених станова је 1.353, што је 24,5 посто више у односу на исти период 2015. године.
 
Просјечна цијена продатих нових станова у БиХ у девет мјесеци ове године биљежи пад за 10,5 посто у односу на исти период прошле године. Према подацима Агенције за статистику БиХ, просјечна цијена продатих нових станова у трећем кварталу ове године износи 1.462 КМ по квадратном метру.
 
У поређењу с 2015. годином, просјечна цијена је нижа за 11,1 посто, а у односу на трећи квартал 2015. за 9,2 посто.
Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Градско веће Крагујевца дало је сагласност за потписивање два Меморандума о разумевању између града и Данског савета за избеглице.


Србија би са случајем отимања приватног власништва вриједног милијарде евра могла пред Уједињене нације и Европску унију.

На територији цијеле Републике Српске током 2017. године прометовано је некретнина, земљишта и других непокретности у укупној вриједности 483.750.934 КМ, а цијена најскупље прометованог стана износила је 631.000 КМ,...


Власт Федерације БиХ мења старе земљишне књига новим катастарским евиденцијама, али без обавештавања расељених Срба! Уколико се власник не јави у року од 60 дана, земљиште се аутоматски књижи...

 Након месеци и месеци трагања нашли сте стан из снова: идеална локација, спратност и оријентација, права структура и цена. Близина школе, вртића, здравствених центара или пијаце су приоритет на...


Када су стручњаци први пут погледали пројекат обичног човека из Србије, остали су запрепашћени и све што су изустили било је - "шта је Тесла значио у струји, то...


Остале новости из рубрике »
enekretnine
eNekretnine.info - у4
Зимске љепоте

СЛИКА СЕДМИЦЕ

Одвикавање од пушења
WEB SHOP

ДјЕВОЈКА ДАНА