Почетна страница > Новости

Представа "Наши дани"

Нова звездана стаза / laktasiturizam.org   | 24.10.2017.

JУ "Центар за културу и образовање" Лакташи Вас позива у сриједу, 25. октобра 2017. године са почетком у 20 часова на представу „Наши дани“.


Радослав Миленковић, глумац и позоришни редитељ из Београда, комплетан је аутор ове монодраме која је од премијере у Земуну 1984. до данас изведена више од 1500 пута у преко 100 градова у више од 10 земаља на два континента.
 
Ова монодрама је настала драматизацијом сатиричних пјесама В.П.Диса („Наши дани“ и „Химна“) и најзначајнијих приповједака Радоја Домановића („Страдија“, „Данга“ и „Мртво море“) који је оштро, критички безпоштедно и духовито сликао власт свога времена.
 
"Иако је био хроничар свога доба, Радоје Домановић је оцртао не само људске односе и карактере у србском друштву и конкретној историјској ситуацији, него и опште људско и друштвено зло, које се универзално препознаје у сваком времену. Кроз имагинарно путовање које главни лик предузима у напору да се, након дугогодишњег изгнанства, врати у своју отаџбину, он се сусреће са представницима власти и постаје учесник и свjедок расула и пропасти свих слојева друштва. А најдраматичнију промjену главни јунак доживљава када се у преиспитивању националних митова суочава са разарајућом истином која поништава идеализовану (и митоманску) слику земље његових предака. Комбинацијом бравурозног вербалног плана и снажне физичке експресије, потпомогнуте пантомимом, жанровски ослоњене на разноврсна средства, представа својом актуелношћу и ангажованошћу у потпуности кореспондира са својим савременицама тј. нашим данима."

Ова представа се игра у Лакташима поводом сарадње ЈУ "Центар за културу и образовање" Лакташи и Градског позоришта Јазавац Бањалука у склопу фестивала "Заплет 09" и програма "Заплет на точковима".

Цијена улазнице је 5 КМ.
Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост < Предходна новост Следећа новост >
Остале новости


Остале новости из рубрике »