Почетна страница > Новости

Порошенко: Можемо ли се надати да вратимо Крим од Русије? Реално - не

/ vostok.rs   | 07.09.2017.Украјина би, без наставка реформи, могла да изгуби државност, изјавио је председник земље Петро Порошенко.

„Међутим, то је песимистични сценарио, у који не верујем и који нећу дозволити“, рекао је Порошенко.

Према његовим речима, треба „дати нови ветар борби против корупције“.

Порошенко је подсетио да ће 2019. године бити одржани председнички и парламентарни избори и да је властима остало још годину дана активног рада на реформама.

Са друге стране, један од председника фракције „Опозициони блок“ Јуриј Бојко сматра да ће реформе украјинских власти у образовању, здравству, пензионом осигурању и пољопривреди довести до потпуног осиромашења народа.

Порошенко је признао да Кијев не може вратити силом Крим.

„Можемо ли се надати да вратимо Крим од Русије? Реално - не. Да ли ће она сама изаћи отуда? На жалост, не. Ми можемо заједно створити услове када ће Крим постати терет за Русију. Треба да створимо све услове да је заболи“, изјавио је Порошенко.

По његовим речима, Кијев треба да искористи све доступне инструменте међународног права — санкције, међународни суд, међународне платформе, механизме мониторинга.

Порошенко је руско-белоруске војне вежбе назвао припремом Москве за велики рат.

„Све је више доказа да се припрема офанзивни рат“, рекао је Порошенко.

Према његовим речима, због тих стратешких маневара Украјина је појачала контролу на свим деловима државне границе.

Председник Украјине је навео да се Кијев залаже за распоређивање мировњака на читавој територији Донбаса, без присуства Русије и без договора са устаницима.

„Никаквог договара са устаницима у вези са параметрима учешћа будуће мисије УН не може бити“, рекао је Порошенко пред посланицима Врховне раде.

Међутим, председник је поново нагласио да Мински споразум није идеалан, није донео стабилан мир, али да је омогућио да се смањи интензитет борбених акција.

Читајте више на Украјина и Новорусија из минута у минут


Повезане теме: Русија, Украјина, Порошенко, сукоби,


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост < Предходна новост Следећа новост >
Остале новости


Остале новости из рубрике »