enekretnine.info - vrh
Почетна страница > Новости

ЈОКСИМОВИЋ И МИЛИВОЈЕВИЋ ЗА ПИНК: Србија ће БИТИ СПРЕМНА за чланство у ЕУ, али је битно да нас буџет уније ПРЕДВИДИ!

Како су гости истакли, 2019. године на дневни ред Европске комисије доћи ће буџет којим мора да се ралуна на нове чланице уније, те да нова чланства нису предвиђена у наредне две године.
ЈОКСИМОВИЋ И МИЛИВОЈЕВИЋ ЗА ПИНК: Србија ће БИТИ СПРЕМНА за чланство у ЕУ, али је битно да нас буџет уније ПРЕДВИДИ!
09.07.2017. год.

 Министарка за Европске интерграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да Србија има план да до 2021. године Србија буде потпуно спремна за чланство у ЕУ. Она је казала и да је из Брисела потребан прецизнији временски оквир како би Србија могла да планира не само сопствене активности, већ и буџет.

 
Зоран Миливојевић, каријерни дипломата, изјавио је гостујући у Јутарњем програм Телевизије Пинк да је битно да Србија зна када се сматра спремном за чланство у Европској унији, те да је ово “знак да се нешто конкретно дешава”.
Србија мора да има јасну ситуацију где је и шта је. Није споран евроспки пут када су у питању наше унутрашње реформе, будући да се на њима интензивно ради. Оно што је најважније јесте да знамо када ће бити омогућена проширења Европске уније. Наиме, према тренутној агенди, до 2019. године проширења нису планирана - изјавио је Миливојевић.
Како сматра, битно је знати где се пут Србије процедурално завршава и које су обавезе наше државе у будућности.
Александра Јоксимовић из Центра за спољну политику изјавила је да је овај период у самој Европској унији преломан.
 
- Ова година је претила да буде лоша за ЕУ, али се претворила у своју супротност. Завладало је мишљење да је одсуство ЕУ довело до криза у одређеним државама, што се најбоље види на примеру ситуације у Македонији - изјавила је Јоксимовић за Телевизију Пинк.
Како је додала, датум за улазак Србије у Европску унију се неће и не може тачно знати у овом тренутку, али је битно да се не појављују изјаве званичника да се то неће десити никада.
 
Србија има политичке критеријуме које мора да испуни, а тренутни критеријум који је ЕУ поставила је нормализација односа Београда и Приштине. Ипак, ЕУ је препознала да се процес уласка Србије не треба заустављати у ситуацијама када Београд не може да утиче на нормализацију односа. Битно је и да се спроведе све што је обећано, те ће ЗСО морати да буде формирана. Дакле, сазрела је свест да низ политичких криза није нешто што Србију треба потпуно да заустави на путу ка ЕУ - истакла је Јоксимовић.
Како је додала, битно је да у следећем буџету ЕУ дође до предвиђања нових чланица, и тек тада Србија може да очекује отворена врата за чланство.
 
Миливојевић је објаснио да је такође важно да се то догоди 2019. када нови буџет дође на дневни ред Европске комисије.


  • Извор
  • pink.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ


Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да ће САД прећи на „фазу два“, уколико санкције против Северне Кореје не буду дале резултате. „Не мислим да ћу баш играти на ту...


Министарство финансија САД ће у наредних неколико седмица објавити нови пакет санкција против Русије, рекао је ресорни министар Стивен Мнучин. „Радимо на санкцијама против Русије. Уверавам вас да је...

Немачки кабинет министара потврдио је да су немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон послали писмо руском председнику Владимиру Путину како би Русија подржала резолуцију Савета безбедности...


Трампова администрација ускоро завршава нацрт свог мировног предлога за Блиски исток, рекла је амбасадор САД у Уједињеним нацијама Ники Хејли. „Мислим да га завршавају“, рекла је Хејлијева на Институту за...


Остале новости из рубрике »