Почетна страница > Новости

РТ: Нове сателитске фотографије огромне ледене санте каја се одвојила од Антарктика

/ vostok.rs   | 08.08.2017.
РТ: Нове сателитске фотографије огромне ледене санте каја се одвојила од Антарктика


Извор:
Восток, РТ

Средином јула, један од највећих санти леда икад забележен, одвојила се од "Ларсен Ц" антарктичког леденог копна. Нове сателитске фотографије снимљене од стране "Деимос Имеџинг" показују плутајућу ледену тврђаву са запањујућим детаљима.

Гигантска ледена санта леда, трећа по величини икада забележена, одвојила се од најјужнијег континента негде између 10. и 12. јула, те се полако удаљава.

Гигантска ледена санта леда добила је име "А68", величине је око 5.800 квадратних километара, чинећи је двоструко већом од Луксембурга и скоро четири пута већеом од подручја Великог Лондона.Пукотина на "Ларсену Ц", која је на крају створила огромну ледену санту, видљива је на континенту још од осамдесетих година. Међутим, током јануара 2017. године потпуно  се одвојила.Компанија за снимање помоћу сателита, "Деимос Имеџинг", поделила је неке невероватне фотографије новоформиране ледене санте са РТ-ом.

 


"Ларсен Ц" сада је мањи за 12 посто него пре два дана. Иако ће наставити да се регенерише, постоји страх међу научницима да је сада мање стабилан него пре одвајања, те да ће Ларсен Ц ићи на пут претходника "Ларсена Б" који се распао у океану 2002. године након одвајања 1995. године.


Повезане теме: Антарктик, занимљивости,


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост < Предходна новост Следећа новост >
Остале новости


Остале новости из рубрике »