Почетна страница > Новости

Угрожено милијарду Андроида, Гугл неће помоћи!

РТРС   | 26.01.2015.

Сигурносни пропуст, који погађа чак 60 одсто свих Андроид уређаја, Гугл неће закрпити, јер су телефони „престари да би били закрпљењи“?!
Угрожено милијарду Андроида, Гугл неће помоћи!

Сви Андроид уређаји испод верзије „KitKat 4.4“  имају сигурносни пропуст у „WebView“ компоненти, која током прегледања интернета уграђеним, стандардним веб прегледачем који долази са Андроидом, омогућава напад на уређај и преузимање контроле над њим. Софтверски проблем је прилично озбиљан, о њему се расправља нашироко на интернету, па су морали да реагују чак и Гугл запослени на својим Гугл+ налозима, нудећи „рјешење“.

Компанија Гугл неће  ријешити овај проблем, јер је, како сама каже, „WebView“, „старији облик софтвера“и не може да се закрпи на стандардан начин - допуном софтвера или преко "Google Play" продавнице. Зато се Гугл  тиме неће ни бавити, али програмери који су заинтересовани да ријеше овај проблем за сваки Андроид уређај понаособ су „добродошли“.

Гугл  каже да је најбоље рјешење инсталација „Chrome Android“ или „Firefox“ интернет прегледача или куповина новог телефона са „KitKat“или „Android Lollipop“ софтвером. Нажалост, велики број, од милијарду угрожених корисника живи са јефтинијим Андроид уређајима, који нису способни да на прави начин „изгурају“ „Chrome ili Firefox“ што значи да ће морати да се навикну на спорије учитавање веб садржаја, честа успорења током рада или пуцање тих апликација. Заправо, изгледа да је тим корисницима једино рјешење да купе нови телефон.

Гугл има проблем да испоручи „закрпу“ због великог броја различитих уређаја, различитих „дорађених“ верзија софтвера (сваки произвођач има свој Андроид „РОМ“), као и због огромног броја Андроид верзија. Багом су погођене и даље актуелне и превазиђене Андроид верзије, од „Jelly Bean“ надоле, па можемо да замислимо колики је посао средити то све.


 
Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост < Предходна новост Следећа новост >
Остале новости


Остале новости из рубрике »