Почетна страница > Новости

МСП РФ: Извештај УН о Украјини је необјективан и лицемеран

Глас Русије/ vostok.rs   | 30.07.2014. Кључна порука извештаја се састоји у томе да влада Украјине може легитимно да примењује силу и тако фактички оправда казнена операција украјинске армије, изјавио је званични представник МСП РФ Александар Лукашевич. Комесаријат УН за људска права је необјективан и лицемеран, изјавио је званични представник МСП РФ Александар Лукашевич.

„Ми смо врло пажљиво проучили још један, четврти по реду извештај, који је објавио врховни комесаријат УН за људска права на основу информација које је припремила посматрачка мисија за људска права у Украјини. Главни закључак: извештај је необјективан и лицемеран. Шта значи његова главна порука да влада Украјине може легитимно да примењује силу са циљем да успостави закон и ред на истоку земље. Тако се фактички оправда казнена операција украјинске армије“, стоји у саопштењу Лукашевича, које је објављено на сајту МСП РФ.

Према мишљењу званичног представника МСП РФ, у извештају су искривљене чињенице. „Тако се тврди да је Кијев почео војну операцију као одговор на дејства припадника народне војске. Хтео бих да подсетим да је локално становништво узело оружје у руке како би заштитило себе и своје породице од ултранационалиста и неонациста, међу којима има и плаћеника“, рекао је Лукашевич.

Осим тога, према мишљењу званичног представника МСП РФ, „у извештају није било места за да се региструје да су украјинска армија и радикали Националне гарде минимум четири пута примењивали системе „Град“, услед чега је погинуло 16 људи, а рањено много више цивилних лица...“.

Према речима Лукашевича, прећуткују се и случајеви хапшења и физичког насиља над руским новинарима ТВ канала „Звезда“ и „Лајфњуз. Сматрамо да је цинична тврдња да су два руска новинара ВГТРК могли убити како украјински, тако и војници народне војске Донбаса“, сматра Лукашевич.

Читајте више на Украјина из минута у минут


Повезане теме: Русија, Украјина, УН, сукоби,


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост < Предходна новост Следећа новост >
Остале новости


Остале новости из рубрике »