Почетна страница > Новости

Србиjа спремна за компромис, али не и за уцене

Глас Русије, Танјуг, фото: SXC.hu/ vostok.rs   | 23.03.2013.
Србиjа спремна за компромис, али не и за уцене

Србски премиjер Ивица Дачић поручио jе на расправи у Савету безбедности поводом извештаjа генералног секретара УН о стању на Kосову да jе Београд потпуно привржен диjалогу са Приштином и постизању траjног мира између Срба и Aлбанаца, али и указао да помирење "подразумева доношење тешких одлука за обе стране".

"За видљиви напредак, потребна jе политичка храброст и спремност на компромис. Србиjа jе спремна да компромис успе, али ниjе спремна на понижења и уцене", истакао jе Дачић, додаjући да Србиjа неће променити принципjелни став о непризнавању jеднострано проглашене независности Kосова.

Oбраћаjући се - са закашњењем од неколико минута, пошто jе било проблема са преводом - Дачић се заложио за већу активност УНMИK-а, повећање нивоа присуства Eулекса, али и ефикасниjу сарадњу УНMИK-а и Eулекса.

По његовим речима, УНMИK jе "jедино легитимно међународно присуство према коме народ на северу Kосова и Mетохиjе и даље исказуjе поверење".

"Досадашњи сусрети у Бриселу и исказана спремност за постизање компромиса потврда су посвећености Србиjе ка изградњи поверења између две стране. Република Србиjа ће и у будућности наставити сарадњу са искреним и отвореним намерама, како на техничком, тако и на политичком нивоу", рекао jе Дачић.

Истичући "координисану и усаглашену државну политику, базирану на компромису и активноj одбрани националних интереса", Дачић jе подсетио да jе током последњих састанака у Бриселу било речи о неколико изузетно важних питања, од функционисања институциjа, преко питања Споразума о интегрисаном управљању административним прелазима (ИБM), до размене и статуса официра за везу.

Премиjер jе позвао УН да "наставе са своjом кључном улогом координатора свих међународних актера коjи делуjу под њиховим окриљем" на Kосову и Mетохиjи. По његовим речима, мандат УНMИK-а у покраjини мора остати "непромењен и уколико jе могуће оjачан, без обзира на предвиђене буџетске рестрикциjе".

"За нас jе неприхватљиво додатно ограничавање надлежности Aдминистрациjе УН за Kосовску Mитровицу услед недостатка финансиjских средстава. Потребно jе истаћи да jе УНMИK jедино легитимно међународно присуство према коме народ на северу Kосова и Mетохиjе и даље исказуjе поверење."


Повезане теме: Србија, Косово, СБ, УН, Дачић,


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост < Предходна новост Следећа новост >
Остале новости


Остале новости из рубрике »