Почетна страница > Новости

Пјонгјанг запретио ратом за узврат на нове санкције СБ УН

Глас Русије, фото: © Flickr.com/NASA Goddard Photo and Video/cc-by/ vostok.rs   | 10.03.2013.
Пјонгјанг запретио ратом за узврат на нове санкције СБ УН

СБ УН је у четвртак проширио и учинио строжијим санкције против Северне Кореје. За узврат је Пјонгјанг одбио санкције, поништивши све споразуме са Сеулом о ненападању и денуклеаризацији Корејског полуострва. Званични представник МСП Северне Кореје је изјавио 9. марта да ће Северна Кореја почети велики рат за уједињење отаџбине, ако се САД определе за конфликт.

Јужна Кореја, са своје стране, запретила је да ће ликвидирати режим Ким Џонг  у случају нуклеарног напада. Рат претњи се води на позадини војних вежби без преседана САД и Јужне Кореје близу граница Северне Кореје.

Одлука СБ УН за Северну Кореју је усвојена једногласно од стране свих 15 чланица. Она садржи адекватно реаговање на нуклеарну пробу, коју је Северна Кореја спровела 12. фебруара. То је оно, на чему је инсистирала Москва при раду на нацрту тог документа. Њега је припремала делегација САД у тесној сарадњи с Кином. Одлука је резултат компромиса Вашингтона – првог опонента Пјонгјанга и Пекинга – покровитеља северокорејског режима, - изјавио је Гласу Русије експерт Центра корејских истраживања Института економије РАН Георгиј Толораја.

- САД су иступиле за озбиљан притисак на Северну Кореју и појачање санкција. Кина се трудила да онемогући заоштравање ситуације на том полуострву, нове евентуалне провокације Северне Кореје, дестабилизацију режима у Пјонгјангу.

Одлука тражи од земаља-чланица обуставу банкарских трансакција, транспортовање крупних износа у готовом у Северну Кореју, супротстављање отварању у иностранству представништва северокорејских банака. Предвиђена је строжа контрола робе, која се увози и извози из Северне Кореје.

Истовремено је одлука пружила стриктни сигнал Северној Кореји о недопустивости кршења одлука СБ УН, које ставе вето на њену ракетно-нуклеарну делатност. То је 4. пакет санкција, уз чију помоћ УН прокушавају да утичу на Пјонгјанг. Експекрт Центра међународне безбедности ИМЕМО РАН Петар Топичканов убеђен је да су такве санкције неопходне.

- Санкције играју своју улогу. Оне су индикатор тога да УН и СБ осуђују програм нуклеарног оружја Северне Кореје. С друге стране, од санкција понекад очекују очитије резултате. Наиме – одустајање земље од развоја нуклеарног оружја. Са тог гледишта санкције могу да се чине неефикасним. Међутим, треба бити обазрив са закључцима, јер су санкције биле примењене и према другим земљама, у неким случајевима оне имају добар резултат.

Још пре усвајања одлуке Пјонгјанг је запретио да ће почети термонуклеарни рат у случају ако СБ УН уведу строге санкције. Међутим, експерт Руског института стратешких истраживања Аждар Куртов сматра да је све то само реторика, санкције ће одиграти своју улогу.

Мере економског утицаја могу да натерају лидере Северне Кореје да се отрезну, али само у случау ако мере буду консолидоване, ако светска заједница буде јединствена, ако земље одустану од политичких несугласица, које их деле по питању Северне Кореје.

Међутим, после увођења санкција Пјонгјанг је заоштрио конфликт и са САД-ом, и с Јужном Корејом. У петак је он поништио споразуме с Сеулом о ненападању и денуклеаризацији Корејског полуострва. Са своје стране је Сеул обећао да ће уништити режим Ким Јонг Ина, ако Северна Кореј нападне Јужну нуклеарним оружјем. Коментар руководиоца Центра корејских истраживања Института Оријенталистике РАН Александра Воронцова.

- Нажалост, чињеница је раст напетости на Корејском полуострву посљедних дана. Потцењивање такве ситуације би било кратковидо. Поред тога, свакако, не треба алармирати, дословно третирајући изјаве и претње. Данас се врши размена изјава, рат изјава. За сада је то све на нивоу реторике, мада сви ти демарши, безусловно, имају озбиљне основе, које појаћавају тенденцију даљег заоштравања ситуације на Корејском полуострву.

У тим условима очити чинилац дестабилизације су војне вежбе без преседана САД и Јужне Кореје близу граница Северне Кореје. У њима учествује са обе стране око 300 хиљада војних лица, ловачки авиони стелз и тешки бомбардери. Очекује се и долазак америчког брода-носача авиона. У четвртак је Ким Јонг Ин инспектирао војне јединице на острвима близу рејона војних вежби. Он је запретио да ће у случају и најмање провокације противника у Жутом мору наредити да се почне свети рат.

 


Повезане теме: СевернаКореја, ЈужнаКореја, САД, СБ, УН, нуклеарно, санкције, односи,


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост < Предходна новост Следећа новост >
Остале новости


Остале новости из рубрике »