enekretnine.info - vrh
Почетна страница > Новости

Пјонгјанг одговорио на резолуцију СБ УН25.01.2013. год.

СБ УН проширио је санкције против Северне Кореје због тога што је лансирала ракету 12. децембра. Резолуција је била усвојена једногласно. Заузврат, Пјонгјанг је припретио увећањем јачањем војне моћи и прекидом дејстава на обустављању свог нуклеарног програма.Резолуција је проширила списак органиазција за које важе раније уведене економске санкције. Оне су биле успостављене 2006. и 2009. године због тога што је Пјонгјанг испробавао нуклеарно оружје. Санкције су фактички затвориле финансијске канале севернокорејским компанијама, које раде у ракетно-нуклеарној области.

Овог пута у оквир важења резолуције потпао је Корејски комитет за космичке технологије и још четири корпорације везан за куповинуопреме за развој ракетно-нуклеарних технологија. У црни списак је унета севернокорејски Bank of East Land. Преко њега новчана средства из иностранства су доспевала у Северну Кореју без ограничења, успостављених помоћу две претходне резолуције СБ УН.

Русија, као и Кина, подржала је ове санкције. При томе јасно је означила свој став – мере економског деловања на Северну Кореју треба да буду брижљиво прорађене. Ради тога стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин предложио је да се активирају сви постојећи механизми УН. Москва инсистира на томе да чланови СБ и све земље којих се буду тицале ове санкције, јасно схвате последице њихове примене. Директор корејских истраживачких програма Економског института РАН Георгиј Толораја са тим у вези изјавио је:

- Овај став је исправан – санкције се не могу примењивати без довољних основа. Али плашим се да нас Американци неће послушати и да ће примењивати санкције, између осталог на националном нивоу, што ће аутоматски важити и за друге земље.

Пјојгјанг је фактички одбацио резолуцију СБ УН. Реакција је била предвидива. Она је слична ставу који је заузет поводом две претходне резолуције СБ о Северној Кореји. Овог пута Пјонгјанг је изјавио да предузима дејства на јачању своје војне моћи. Није искључено ни увећање нуклеарног потенцијала у одбрамбене сврхе.

Пјонгјанг је упозорио да излази из процеса шестостраних преговора који је усмерен на ликвидацију нуклеарног оружја на Корејском полуострву. Преговори уз учешће САД, Кине, Русије, Јапана и две Кореје воде се већ 10 година, подсетио је ексепрт Института за Далеки Исток Константин Асмолов.

- Одустајање од шестостраних преговора су узнемиравајући сигнал. Између осталог, Северна Кореја је неколико птуа излазила из шестостраних преговора, залупила вратима, затим се враћала. Зато мислим да извесно време шестострани преговарачки процес ће стати, а затим ће бити успостављен.

Пред усвајање резолуције СБ УН за Северну Кореју, Кина је упозоравала да као одговор на проширене санкције Сверна Кореја може да се одлучи на нову нуклеарну пробу. Тако се десило на пролеће 2009. године. Тада је ка одговор на осуду ракетне пробе од стране СБ, Северна Кореја извршила другу нуклеарну пробу.

Управо зато Кина се залагала против усвајања актуалне резолуције. Она је предлагала да се ограничи изјавом преседавајућег СБ УН, тачније фомралном осудом дејстава Северне Кореје. Међутим дата резолуција је била резултат дуготрајних преговора између САД и Кине. Гласајући за њу, кинески амбасадор у УН Ли Баодун предложио је да се допуне сакнцијама мере дипломатског деловања на Пјонгјанг.

Константин Гарибов,  • Извор
  • Глас Русије, фото: © Flickr.com/yeowatzup/cc-by/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Официр је дошао у престоницу на свадбу, да буде девер, а онда се непланирано придружио официрима завереницима у Мајском преврату. Стицај околности учинио је да баш он, пешадијски поручник... Јуче се у београдској „Комбанк Арени“ десила једна од најсрамнијих, а уједно и најтрагичнијих ствари у сувременој српској хисторији. У препун


Каталонија није Шпанија а Каталонци нису Шпанци. Ово су чињенице које морамо да упамтимо да би смо схватили шта се дешавало у и око Каталоније ових


У новембру обележавамо Дан примирја као крај Великог рата. Сећамо се  подвига али и биолошког сатирања нашег народа чија је жртва поклоњена другима.
Остале новости из рубрике »