Почетна страница > Новости

Вилхелм: Столица Косова у УН није тема за данас

Глас Русије, Танјуг, фото: РИА Новости/ vostok.rs   | 25.01.2013.


Амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм изјавио је да питање хоће ли Косово добити столицу у УН није тема за данас већ могући резултат политичког дијалога Београда и Приштине.

"Tо ће бити евентуално резултат политичког дијалога који ће се водити у будућности", рекао је немачки амбасадор и додао да је жеља Немачке да Србија не блокира могућност да Косово добије столицу у УН.

Вилхелм је новинарима у Крагујевцу рекао да је председник Владе Србије Ивица Дачић покренуо ту тему и подсетио на његове речи да ће на крају дијалога Београда и Приштине евентуално бити могућа столица Косова у УН.

На питање да ли је за Немачку прихватљива аутономија српске заједнице, која је предвиђена платФормом за Косово и Метохију, Вилхелм је рекао да Немачка подржава Ахтисаријев план који предвиђа широку аутономију за српске заједнице односно српске општине на Косову и Метохији.

"Али Ахтисаријевим планом није предвиђена посебна аутономија унутар Косова него је предвиђена аутономија за поједине општине", навео је Вилхелм.

Према његовим речима, предлог садржан у платФорми и Резолуцији о Косову и Метохији превазили Ахтисаријев план што се тиче аутономије.


Повезане теме: Србија, Немачка, Косово, УН, односи,


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост < Предходна новост Следећа новост >
Остале новости


Остале новости из рубрике »