Почетна страница > Новости

Лавров: Увођење мисије УН у Донбас уз сагласност ДНР и ЛНР

фото: Сергей Кузнецов/РИА Новости/ vostok.rs   | 07.09.2017.
Лавров: Увођење мисије УН у Донбас уз сагласност ДНР и ЛНР


Увођење мисије УН у Донбас треба да буде договорено са свим странама у сукобу, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Природно, конкретни параметри такве мисије УН за очување мира, укључујући договор о националним контингентима, треба да буду договорени са странама у конфликту што подразумева обавезу укључивања ДНР и ЛНР у тај процес“, рекао је Лавров.

Опуномоћени представник Русије у тространој контакт групи за решавање ситуације у Украјини Борис Гризлов изјавио је да ће распоређивање снага УН у Донбасу бити могуће након што Украјина усвоји амандмане на закон о посебном статусу региона.

„Распоређивање контингента УН на линији разграничења у Донбасу постаће реалност тек када Украјина у закон о посебном статусу Донбаса унесе принципијелно важне амандмане. Те поправке ће бити договорене у оквиру контакт групе. Оне ће се односити на увођење посебног статуса на сталној основи по формули Штајнмајера“, рекао је он.

Штајнмајерова формула одређује механизам активирања закона о посебном статусу локалне самоуправе у одређеним деловима Доњецке и Луганске области на привременој основи на дан избора и на сталној основи, након објављивања извештаја ОЕБС-а на крају избора.

Раније је саопштено да је Кијев примио к знању изјаву председника Русије Владимира Путина о могућности распоређивања мировњака УН у Донбасу који могу да помогну у успостављању мира у свету.

Читајте више на Украјина и Новорусија из минута у минут


Повезане теме: Русија, Украјина, Лавров, УН, сукоби,


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост < Предходна новост Следећа новост >
Остале новости


Остале новости из рубрике »