Почетна страница > Новости

Гутереш: Стране у свим сукобима морају да напусте своје илузије

/ vostok.rs   | 15.05.2017.
Гутереш: Стране у свим сукобима морају да напусте своје илузије

 
Стране у свим сукобима морају да напусте своје илузије и схвате да данас није могуће победити у рату, постоје само губитници, изјавио је генерални секретар УН Антонио Гутереш у интервјуу за телевизију ЦГТН.

„Да би две стране закључиле мир, оне морају да схвате да ниједна од њих неће победити. Понекад људи гаје илузију да они и даље могу да добију рат, али данас ратови доносе само пораз“, рекао је Гутереш.

Он је додао да нам историја говори да су у ратовима у прошлости увек постојали победници и побеђени, али „данас у ратовима постоје само побеђени, нико не побеђује“.

„Погледајте Сирију, погледајте Ирак, Авганистан, Сомалију, Конго, ко тамо побеђује? Нико! Сви трпе.“

Он је нагласио да се свет налази у времену када је тероризам постао права претња за све, „нико није заштићен од глобалног тероризма“. Да би се успешно борили против њега, сви морају да се уједине, чак и стране у сукобу.

Кинеска иницијатива „Један појас — један пут“ усмерена је на постизање мира и управо зато је тесно повезана са циљевима и принципима УН, рекао је Гутереш.

„Тај пројекат усмерен је на уједињавање људи, он је створен не само због развоја, већ и због постизања мира. И управо због тога је та иницијатива тако снажно повезана са акционим програмом УН, чији је циљ постизање одрживог развоја и трајног мира“, истакао је генерални секретар УН.

Читајте више на Руски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Повезане теме: Сирија, УН, сукоби, рат,


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост < Предходна новост Следећа новост >
Остале новости


Остале новости из рубрике »