Почетна страница > Новости

Чуркин: Украјинске власти решење конфликта желе војним путем

/ vostok.rs   | 03.02.2017.
Чуркин: Украјинске власти решење конфликта желе војним путем


Украјинске власти не желе нормализацију ситуације у Донбасу, већ решење конфликта војним путем, изјавио је стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин.

На седници Савета безбедности УН Чуркин је навео податке из последњег извештаја мисије ОЕБС-а према којима је број кршења прекида ватре порастао до 10.000 за 24 часа. Он је саопштио и да су у седам од десет случајева Оружане снаге Украјине ограничавале представницима мисије приступ подручју конфликта.

„Те цифре показују да, уместо да уложе напоре за нормализацију ситуације у Донбасу и траже компромис у оквиру ’нормандијског формата‘ и контакт групе, украјинске власти упорно покушавају да конфликт реше војним путем“, рекао је Чуркин.

Он је изјавио да Кијев користи ситуацију у Авдејевки као повод за потпуни прекид реализације Минског споразума.

„Суштина тога што се дешава је потпуно јасна. Кијев покушава да искористи сукобе које је сам изазвао као повод да потпуно прекине са реализацијом Минског споразума од 12. фебруара 2015. године који је утврђен резолуцијом Савета безбедности 2202“, рекао је он.

Дипломата је скренуо пажњу на податке са камера који показују да су сукобима претходила гранатирања са украјинских позиција. Он је навео и изјаве украјинских војних званичника који су се хвалили о напредовању војске, као и закључке ОЕБС-а да су кијевске снаге безбедности изазвале ескалацију сукоба.

Читајте више на Украјина и Новорусија из минута у минут


Повезане теме: Русија, Украјина, СБ, УН, Чуркни,


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост < Предходна новост Следећа новост >
Остале новости


Остале новости из рубрике »