enekretnine.info - vrh
Почетна страница > Новости

Колинда: Дубоко сам забринута због пресуде Шешељу20.04.2016. год.


Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић је у писму генералном секретару УН Бан Ки Муну изразила дубоко разочарање и забринутост због првостепене, ослобађајуће пресуде Хашког трибунала (МКСЈ) Војиславу Шешељу, оценивши да ће она негативно деловати на мир, помирење и добросуседске односе у ширем подручју Југоисточне Европе.

Тврдећи да су важни сведоци у случају Шешељ били застрашивани, поткупљивани и ометани, Китаровићева у писму, објављеном данас на њеном званичном сајту, каже да je у том контексту првостепена пресуда додатно „правно упитна и са становишта њене веродостојности сасвим компромитујућа“.

„Очекујемо не само да Србија у потпуности сарађује са МКСЈ, него и да се престане игнорисати чињеница да се спрам сведока у случају Шешељ поступало на недопуштен начин и у мери да је МКСЈ нашао потребним подићи оптужницу против за то одговорних“, пише Китаровићева.

Та пресуда је, сматра она, опасан преседан за све друге оружане сукобе у којима се „војни циљеви настоје остварити спровођењем геноцида и етничког чишћења темељем националистичке или расистичке идеологије и злочиначко–хушкачке пропаганде“.

Ослобађање Шешеља је, према њеном мишљењу, „противно ранијим чињенично–правним утврђењима меродавних већа МКСЈ, с обзиром на оружани сукоб на подручју Хрватске, те представља апсолутно непоштовање жртава и њихових патњи које још интензивно трају“.

Китаровићева је навела да је пресуда Шешељу у хрватској јавности изазвала констернацију, али и „дубоко разочарање у сам МКСЈ, који се у овом случају показао очито неотпоран на злоупотребу међународног јавног и кривичног права“.

„Оно ће, исто тако, негативно деловати на мир, помирење и добросуседске односе у ширем подручју Југоисточне Европе и свим кризним жариштима света. Овом првостепеном пресудом једног судског већа дубоко је пољуљано поверење у МКСЈ и разлоге зашто га је Савет безбедности УН основало“, навела је хрватска председница.

Таква пресуда, сматра она, ствара негативни преседан чије последице могу изаћи изван оквира самог МКСЈ и контаминирати укупну перцепцију светске јавности о значењу, дометима и смислу међународног кривичног права.

Осим Бан Ки Муну, писмо је упућено председнику Генералне скупштине УН Могенсу Ликетофту и председавајућем Савета безбедности УН Лиу Ђиеију, а биће достављено и представницима свих држава–чланица УН као документ ГС УН и СБ УН.  • Извор
  • / vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ


 Дошао Хасо код доктора:   - Имам проблема са сексом.   - Кад си задњи пут спавао с Фатом?   - Не сјећам се.   - Ево телефон, назови је па питај.


За врхунски секс потребно је да обје стране буду задовољене. Када нешто не ваља, важно је да то свом партнеру/партнерки саопштите, јер свако "гурање проблема под тепих" води само...


У ноћи између 18. и 19. јануара обележен је велики православни празник Богојављења. У знак сећања на Крштење Господа Исуса Христа у Јордану ове ноћи се у Русији организује...

Остале новости из рубрике »