Почетна страница > Новости

Ирак тражи хитно повлачење турских снага са његове територије

/ vostok.rs   | 12.12.2015.
Ирак тражи хитно повлачење турских снага са његове територије


Багдад сматра упад турских снага на његову територију флагрантним кршењем Повеље Уједињених нација, територијалне целовитости и суверенитета земље.

Ирак је послао Савету безбедности Уједињених нација писмо са молбом да се од Турске затражи да хитно повуче своје снаге са територије земље и назвао присуство турских трупа „флагрантним кршењем“ Повеље Уједињених нација и норми међународног права, преноси агенција Ројтерс.

„Позивамо Савет безбедности да затражи од Турске да хитно повуче своје снаге и престане да крши суверенитет Ирака“, наведено је у писму.

„То се сматра флагрантним кршењем принципа Повеље Уједињених нација, кршењем територијалне целовитости и суверенитета Ирака“, стоји у писму.

Према подацима ирачких власти, 4. децембра турски тенковски батаљон је ушао у ирачку провинцију Ниниву под изговором да обучава припаднике курдске самоодбране која ратује са терористима. Ирачки дипломатски ресор и Министарство одбране назвали су присуство турске војске „непријатељском акцијом“, изведеном без сагласности ирачких власти.


Повезане теме: Турска, Ирак, СБ, УН, војска, односи,


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост < Предходна новост Следећа новост >
Остале новости


Остале новости из рубрике »