Почетна страница > Новости

УН: О судбини Асада да одлучује сиријски народ

/ vostok.rs   | 04.11.2015.
УН: О судбини Асада да одлучује сиријски народ


О судбини председника Сирије Башара ел Асада треба да одлучује сиријски народ у ходу политичког процеса који би требало да обезбеде учесници недавног састанка у Бечу, изјавио је изасланик Уједињених нација за Сирију Стафан де Мистура.

„Чини ми се да су на састанку у Бечу све стране биле сагласне да је политички процес оно што је неопходно започети у Сирији, а о питању власти да одлучује сам народ“, рекао је Де Мистура.

Истовремено, нагласио је он, неопходно је да се сиријска власт што пре сретне са сиријском опозицијом, као и да су Уједињене нације спремне да тај састанак организују у Женеви.

„Првенствено, неопходно је договорити се са целокупном опозицијом, а затим започети политички процес. А када? Па што брже“, рекао је Де Мистура.

Истовремено, руски шеф дипломатије Сергеј Лавров рекао је да ће у наредних неколико дана бити састављен списак опозиционих група у Сирији које би могле да седну за сто и разговарају о питању проналаска политичког решења у Сирији.

„Питање које је било постављено као домаћи задатак свим учесницама састанка јесте определити кога треба сматрати ’умереном опозицијом‘ и коју опозициону групу у Сирији треба укључити у политички дијалог о којем је говорио Де Мистура“, рекао је Лавров.

Лавров је такође нагласио да је за преговарачки сто неопходно сместити све групе сиријске опозиције, с обзиром да је на преговорима у Бечу у четвртак договорено да је императив сачувати јединство Сирије са једне стране, и уништити Исламску државу – са друге.

Русија, додао је Лавров, активно подржава напоре Стафана де Мистуре и рачуна да ће и други учесници састанка у Бечу учинити исто како би се напори исплатили.

„Ми желимо господину Де Мистури пуно успеха у његовом послу. Рачунамо на то да ће и други учесници бечког дијалога учинити све како би се рад господина Де Мистуре и његове екипе завршио успешно“, закључио је Лавров.

Читајте више на Руски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Повезане теме: Русија, Сирија, УН, Лавров, Асад,


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост < Предходна новост Следећа новост >
Остале новости


Остале новости из рубрике »