Почетна страница > Новости

Столтенберг: Русија кључни актер у УН

/ vostok.rs   | 28.09.2015.
Столтенберг: Русија кључни актер у УН


Према речима генералног секретара Северноатлантске алијансе Јенса Столтенберга, Русија остаје кључни актер у УН, а покушаји њене политичке изолације немају смисла, изјавио је у интервјуу за шведски лист „Дагбладет“.

„Стратешког партнерства између НАТО-а и Русије, које смо у највећој мери успели да успоставимо после Хладног рата, више нема. Притом, нема ни повратка на стање из времена Хладног рата. Русија остаје стална чланица Савета безбедности УН и увек ће играти важну улогу у УН. На такав начин нема смисла изоловати Русије“, рекао је генерални секретар НАТО-а.

Столтенберг није желео да одговара на питање новинара да ли се треба „плашити руске агресије“ у Украјини. Он је нагласио да НАТО „сада усредсређује пажњу на позитивне аспекте ситуације“.

„Режим прекида ватре (у Донбасу) наставља у целини да се поштује. Предузимају се нови покушаји пуне примене Минског споразума. Ипак, неизвесност не престаје јер је пред нама још увек дуг пут“, рекао је он.

Што се тиче сиријске кризе, Јенс Столтенберг је навео да није задатак НАТО-а да тражи начин решавања проблема — тиме треба да се бави цела међународна заједница. Притом, он је поздравио преговоре између Русије и САД, који ће се тицати управо ситуације у Сирији.

„Ситуација у Сирији је крајње сложена и засад је рано говорити о томе у чему се састоји намера Русије. Позивам Руску Федерацију да искористи своје присуство на позитиван начин и поздрављам предстојеће преговоре између лидера Русије и САД, на којима ће се разговарати о сиријском питању“, изјавио је бивши шеф норвешке владе.

„Ако Русија намерава да подржи Асада, то се не може сматрати конструктивном одлуком. Ако Русија намерава да се придружи борби коју међународна коалиција води против терористичке групације Исламска држава — то може бити конструктивни допринос са њене стране“, појаснио је он.

Читајте више на Украјина и Новорусија из минута у минут


Повезане теме: Русија, НАТО, УН, односи,


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост < Предходна новост Следећа новост >
Остале новости


Остале новости из рубрике »