Почетна страница > Новости

Русија ставила вето на оснивање трибунала за суђење кривцима за обарање малезијског Боинга

/ vostok.rs   | 30.07.2015.Русија је у Савету безбедности УН како је и најавила блокирала прихватање резолуције о формирању међународног трибунала који би судио кривцима за обарање малезијског путничког Боинга 777 на истоку Украјине и јулу прошле године.

„За” су гласали представници 11 земаља чланица СБ УН. Кина, Венецуела и Ангола су се уздржале од гласања, а Русија је ставила вето.

Нацрт резолуције је формално предложила Малезија, а подржале су је Аустралија, Холандија, Белгија и Украјина. Иза свега су  диригујући из сенке били Американци којима су асистирали Британци.

Зато није изненађујуће што се у тексту несуђене резолуције оцењивало да обарање малезијског авиона представља „претњу међународном миру и безбедности”. А оснивање трибунала се позивало на главу VII Повеље УН.

Вето је уложио стални представник Москве у СБ УН Виталиј Чуркин.

Нагласио је да за доношење предложене резолуције не постоје ни правне ни „преседанске претпоставке”.Подсетио је да је украјинска армија 2001 године оборила руски путнички авион и да тада није било ни речи о формирању сличног трибунала.

„Русија је нагласио је Чуркин спремна да и даље помаже вођењу потпуне независне и објективне истраге о узроцима и околностима пада малезијског авиона ради откривања  и кажњавања одговорних”.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров нагласивши да трагедија малезијског авиона није (била) претња међународном миру и безбедности оценио је да би задатак тог трибунала био да учини кривим онога кога Вашингтон прогласи кривим.

Текст заустављене „резолуције” био је написан на две странице. Уз њега је био приложен и разрађен нацрт статута трибунала.


Повезане теме: Русија, Украјина, СБ, УН, Чуркин, авион, несрећа,


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост < Предходна новост Следећа новост >
Остале новости


Остале новости из рубрике »