booking.com
Почетна страница > Новости

У Србији усвојен Маријин закон

У Србији усвојен Маријин закон
20.04.2012. год.
Влада Србије усвојила је тзв. Маријин закон, који предвиђа да ће сви извршиоци кривичних дјела силовања малољетних лица или педофилије након одслужења затворске казне бити под надзором полиције и друштва.

Државни секретар Слободан Хомен рекао је да осуђенима неће бити дозвољен условни отпуст и казну ће морати да одслуже у цјелости.
Хомен је објаснио да је циљ закона да се починиоци спријече да поново учине то кривично дјело.
За израду закона коришћен је текст "Маријиног закона" који је сачинио и Министарству правде раније доставио Слободан Јовановић из Старих Лединаца, чија је осмогодишња кћерка прије двије године силована и угушена, као и рјешења из Велике Британије у тој области, посебно за мјере након одслужене казне.
Закон се односи на извршиоце кривичних дјела силовање, обљуба над дјететом, обљуба над немоћним лицем, обљуба злоупотребом положаја, недозвољене полне радње подвођење и омогућавање вршења полног односа, посредовање у вршењу проституције, искоришћавање малољетног лица за порнографију, навођење малољетног лица на присуствовање полним радњама и друга.
Хомен је рекао за Танјуг да ће под удар закона доћи не само будући, него и осуђени починиоци кривичних дјела до 20 година уназад.
Закон предвиђа посебне мјере за осуђенике послије затвора, као што су обавезно јављање надлежном органу полиције и Управе за извршење кривичних санкција, забрану посјећивања мјеста на којима се окупљају малољетна лица, обавезно посјећивање професионалних савјетовалишта и установа.
Они ће морати обавезно да обавјештавају полицију и Управу о промјени пребивалишта, боравишта или радног мјеста, као и о путовању у иностранство.
Неће моћи да обављају било какву јавну функцију и нити да се запосле у било којој институцији или било којој фирми и установи која има било какав контакт са дјецом.
Мјере ће се проводити 20 година након извршене казне затвора, послије чега ће сваке четири године суд који је донио првостепену пресуду по службеној дужности одлучивати о потреби њиховог даљег провођења.
За оне који се не буду јављали сваких 15 дана надлежним институцијама, предвиђене су затворске казне од 30 до 60 дана.
Хомен је навео да ће регистар осуђених за кривична дјела из тог закона водиће Министарство правде, што би требало да помогне надлежним органима и средини у којој живе да воде рачуна о њиховом понашању послије изласка на слободу, јер су педофили и силоватељи махом повратници у извршењу истих кривичних дјела.
Измјенама Кривичног законика 2010. године драстично су повећане казне, па је за силовање дјетета предвиђена казна од минимум 10 година затвора, уз забрану ублажавања испод тог законског минимума.
Казна за основни облик силовања је минимум три, уместо раније двије године затвора, а максимум 12 година.
Ако је жртви нанесена тешка повреда, ако је дјело извршило више особа или ако силовање има за посљедицу трудноћу, предвиђена је казна од пет до 15 година затвора. Уколико је жртва преминула силоватељу пријети и до 40 година затвора.
   • Извор
  • vijesti.RS
  • СРНА/ www.vijesti.RS


Коментара (5) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио седморицу припадника некадашње Јединице за специјалне операције (ЈСО) од оптужби за оружану побуну јединице 2001. године. Ов


Распоређивање америчких ракета на копну у близини руских граница изазвало би ракетну кризу сличну „Карипској“, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков у Државној думи.


Нема апсолутно никаквих доказа да су спољне снаге попут Русије користиле Фејсбук како би утицале на кориснике и британско гласање о напуштању Европске уније, саопштено је данас из те...

Западне државе игноришу појаву национализма и русофобије у Грузији, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на састанку са руководиоцима руског НВО сектора.


У Кремљу са жаљењем констатују да у Грузији влада русофобска хистерија коју радикални елементи вештачки подгревају изнутра, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.


Остале новости из рубрике »