Домени и хостинг
Почетна страница > На данашњи дан

На данашњи дан

Данас је 01.06.2020. (153. дан у години). До краја године има још 212 дана.

На данашњи дан 01.06. досили су се следећи догађаји:

  • 1999. године - Погинуо је српски генерал-пуковник пилот Љубиша Величковић, помоћник начелника Штаба Врховне команде за Ратно ваздухопловство и Противваздушну одбрану (РВ и ПВО) Војске Југославије, у тренутку кад је обилазио јединице на првој линији одбране од агресије НАТО на Југославију; Величковић је иначе једини генерал који је погинуо током агресије. Он је и први Србин који је летео авионом "МиГ 29".
  • 1993. године - Савезна скупштина је већином гласова у оба дома сменила првог председника Савезне Републике Југославије, Добрицу Ћосића, под оптужбом да је кршио Устав. Иницијативу за гласање о поверењу формално су покренули посланици Српске радикалне странке.
  • 1948. године - Умро је српски политичар и писац Јаша Продановић, члан Српске академије наука. У краљевини Србији био је министар просвете и министар привреде, а после Другог светског рата, потпредседник југословенске владе. Као министар привреде, изборио је 1910. у скупштини усвајање Закона о радњама, којим су створене радничке и друге коморе и уведено заштитно радно законодавство. С Љубом Стојановићем основао је 1921. Републиканску странку, коју је предводио до смрти. Уређивао је више часописа ("Народна мисао", "Одјек", "Гласник Професорског друштва"), приредио две антологије народних песама и приповедака и целокупна дела Јована Јовановића Змаја, Јове Илића, Светислава Вуловића и Лазе Лазаревића. Остала дела: "Уставни развитак и уставне борбе у Србији", "Вук Караџић и Милош Обреновић", "Историја политичких странака и струја у Србији", "Наши и страни", "Наша народна књижевност".
  • 1944. године - Југословенски краљ Петар II Карађорђевић је у Другом светском рату, под притиском британског премијера Винстона Черчила, одстранио из владе вођу четника Дражу Михаиловића и потписао указ о именовању за премијера бившег хрватског бана Ивана Шубашића, чиме је отворен пут комунистима да после рата преузму власт у Југославији.
  • 1926. године - Рођена је Мерлин Монро (Norma Jean Baker), америчка филмска глумица, симбол еротике свога времена. Главни филмови: "Џунгла на асфалту", "Нијагара", "Мушкарци воле плавуше", "Седам година верности", "Неки то воле вруће"....
  • 1839. године - Српски кнез Милош Обреновић абдицирао је у корист сина Михаила и напустио Србију, окончавши прву владавину коју је као вођа Другог српског устанка започео 1815. Отишао је због сукоба са старешинским слојем, који је захтевао учешће у власти и доношење устава и закона, што аутократском владару никако није одговарало. Под притиском Милетине буне, у фебруару 1835. донет је либерални Сретењски устав, али га је кнез због противљења Русије, Аустрије и Отоманског царства са задовољством суспендовао већ следећег месеца. Крајем 1838, турски султан је издао хатишериф, према којем је с кнезом власт делио Совјет, што Милошу није било по вољи. После неуспелог мирења са уставобранитељима, морао је да напусти земљу, у коју се вратио 1859, после одлуке Светоандрејске скупштине 1858. о збацивању кнеза Александра Карађорђевића, и владао је до смрти 1860.
  • 1831. године - На књижевној вечери код П. Плетнева догодио се први сусрет двојице великана руске књижевности - Александра Сергејевича Пушкина и Николаја Васиљевича Гогоља.
  • 1198. године - Ромејски (византијски) цар Алексије Анђео дозволио је српском великом жупану Стефану Немањи и његовом сину монаху Сави да "на рушевинама Хиландариона подигну нови манастир Свете Горе". Српски манастир Хиландар, који су њих двојица основали на месту где су биле рушевине грчког манастира, постао је ризница изузетног културно-историјског и уметничког блага, један од четири највећа и најлепша манастира на Светој Гори; вековима је средиште и расадник српске духовности.


BTGport.net - у1
Историјске паралеле

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА