booking.com
Почетна страница > На данашњи дан

На данашњи дан

Данас је 26.03.2019. (85. дан у години). До краја године има још 280 дана.

На данашњи дан 26.03. досили су се следећи догађаји:

  • 1999. године - У ваздушном дуелу два југословенска "Мига 29" против 24 агресорска авиона, погинуо је пилот мајор Зоран Радосављевић, прва жртва међу нашим пилотима од почетка агресије НАТО на Југославију. Пошто је, као и Радосављевић, претходно лансирао пројектиле на непријатељске апарате, избегавши при том три ракете - мајор Небојша Николић морао је да искочи из кабине кад је његов авион погођен. Југословенски медији објавили су да су тог дана пилоти и Противваздушна одбрана Војске Југославије оборили четири борбена авиона НАТО.
  • 1993. године - Умро је српски позоришни и филмски глумац Ташко Начић, мајстор комедије и гротеске. Прославио се у матичном позоришту "Атеље 212" сјајним улогама у "Краљу Ибију", "Радовану III", "Чуду у Шаргану", "Кафаници судници, лудници" и у многим филмовима, међу којима је најзапаженија била рола у "Давитељу против давитеља".
  • 1992. године - Мајк Тајсон осуђен је на десет година робије због силовања.
  • 1989. године - Одржани су први слободни избори у Русији. Победио је Борис Јељцин.
  • 1984. године - Самоубиство је извршио српски писац Бранко Ћопић, члан Српске академије наука и уметности, надахнути приповедач, творац занимљивих и упечатљивих ликова и догађаја, који је писао свежим, сочним и сликовитим језиком. Дипломирао је на Филозофском факултету у Београду, а у Народноослободилачком рату учествовао је од 1941. Почео је да пише као ђак учитељске школе и пре Другог светског рата објавио је збирке приповедака "Под Грмечом", "Борци и бјегунци" и "Планинци". Његова прозна дела прожета су лириком, живописним реалистичким сликањем живота на селу, познавањем менталитета и психологије људи завичајног Грмеча и Подгрмечја, ведрином и виталношћу духа. Написао је већи број књига за децу: "Бојна лира пионира", "Пут у ведрину", приче "У свету лептирова и медведа", "Босоного ђетињство", збирке песама "Огњено рађање домовине", "Ратниково прољеће". Последњом збирком приповедака, "Башта сљезове боје", за коју је добио Његошеву награду, ведри, чак ветропирасти Ћопић, како су га многи доживљавали, представио се као писац изузетне мисаоности и стила, али и као разочарани човек обузет мелахнолијом и суморним слутњама, пишући у уводу књиге о стрепњи од "црних коњаника" - убица шпанског песника Гарсије Федерика Лорке и свог пријатеља из младости, писца Зије Диздаревића. Остала дела: романи "Пролом", "Глуви барут", "Не тугуј, бронзана стражо", "Осма офанзива", збирке приповедака "Роса на бајонетима", "Сурова школа", "Доживљаји Николетине Бурсаћа".
  • 1931. године - Њу Делхи постао је главни град Индије уместо дотадашње Калкуте.
  • 1892. године - Рођен је српски биолог Синиша Станковић, професор Београдског универзитета, члан Српске академије наука и уметности и директор Биолошког института Србије. Природне науке студирао је у Београду и Греноблу. Унапредио је еколошки правац у биологији истраживањем живог света балканских језера, структуре и развоја њихових екосистема. У универзитетску наставу увео је екологију, цитологију, ембриологију, динамику развића, упоредну анатомију. Дела: "Охридско језеро и његов живи свет" (синтеза научних истраживања и схватања), универзитетски уџбеници "Упоредна анатомија кичмењака", "Екологија".
  • 1881. године - Умро је српски глумац и редитељ Народног позоришта у Београду Алекса Бачвански, уметник крупног глумачког формата и широког дијапазона, наставник у првој београдској глумачкој школи. Знатно је утицао на развој глуме у Србији. Несрећним случајем изгубио је вид и у последњој години живота глумио је слеп. Режирао је "Посмртну славу кнеза Михаила", којом је 1868. отворена нова зграда Народног позоришта.
  • 1872. године - Томас Џеј Мартин патентирао је апарат за гашење пожара.


HrvatskaTravel
BTGport.net - у1
Инвестирајте у своју будућност

СЛИКА СЕДМИЦЕ

Одвикавање од пушења
WEB SHOP

ДјЕВОЈКА ДАНА