Домени и хостинг
Почетна страница > На данашњи дан

На данашњи дан

Данас је 04.04.2020. (95. дан у години). До краја године има још 270 дана.

На данашњи дан 04.04. досили су се следећи догађаји:

  • 1936. године - Првог дана генералног штрајка студената Београда, Загреба, Љубљане, Скопља и Суботице против фашизације земље и владе Милана Стојадиновића - полиција је на Медицинском факултету у Београду убила студента права Жарка Мариновића. У знак сећања на тај догађај, 4. април се обележава као Дан студената Београдског универзитета.
  • 1905. године - Земљотрес у Кангри, у Индији, у којем је погинуло 370.000 људи.
  • 1868. године - Рођен је српски књижевни историчар и критичар Павле Поповић, професор Београдског универзитета, члан Српске краљевске академије. Објавио је многе књижевноисторијске студије и неколико историја књижевности. Дела: "Југословенска књижевност", "Преглед српске књижевности", "Из књижевности" (четири књиге есеја и студија), "О Горском вијенцу", "Српска драма у XIX веку", "Француски моралисти".
  • 1860. године - Рођен је српски писац Војислав Илић, оснивач модерне српске лирике и творац веристичког израза у српској поезији. Његова лирика означила је раскид с романтичарском поезијом и обележена је мисаоним скептицизмом. Писао је елегичне, сетне песме у којима преовлађују мотиви прошлости и самоће ("Зимска идила", "Јесен", "Ја ништа више не верујем", "Тамара", "Исток"). Радио је као коректор Државне штампарије у Београду, писар министарства унутрашњих послова, учитељ у Турн Северину и дипломатски чиновник у Приштини и Солуну. Дела: два издања "Песама" објављена за живота и сабрана дела, објављена постхумно.
  • 1825. године - Рођен је српски филолог Ђура Поповић, познат као Ђура Даничић, пријатељ Вука Караџића и његов сарадник у борби за реформу српског језика и правописа. Радио је као библиотекар Народне библиотеке у Београду, секретар Друштва српске словесности и професор Лицеја и Велике школе. Караџићеве и сопствене погледе на језик доследно је спровео у преводима с латинског "Старог завета". Објавио је више дела из старе српске књижевности ("Житије св. Саве" од Теодосија, "Житије св. Симеона и св. Саве" од Демонтијана...). Непроцењиву вредност има његов рад на речнику. Издао је "Рјечник из књижевних старина српских" и започео велики историјски "Рјечник хрватскога или српскога језика". Остала дела: "Мала српска граматика", "Српска синтакса", "Облици српског језика".


BTGport.net - у1
Дубаји, за дан државности Србије

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА