Домени и хостинг
Почетна страница > На данашњи дан

На данашњи дан

Данас је 07.04.2020. (98. дан у години). До краја године има још 267 дана.

На данашњи дан 07.04. досили су се следећи догађаји:

  • 1999. године - У првој међународној утакмици од почетка агресије НАТО-а на Југославију, на стадиону "Партизана", пред 15.000 гледалаца фудбалери атинског "АЕК"-а и београдског "Партизана" играли су 1:1. Око 300 навијача грчког клуба донело је хуманитарну помоћ у вредности од милион марака.
  • 1963. године - Донесен је устав којим је назив Федеративна Народна Република Југославија промењен у Социјалистичка Федеративна Република Југославија, а Јосип Броз проглашен за доживотног шефа државе. Творци овог устава истицали су да је то први документ новог типа у историји уставности, јер садржи елементе "једне праве повеље новог друштва", али су после само 11 година донели нови устав, чији су конфедерални елементи омогућили разбијање Југославије 1991.
  • 1948. године - Основана је Светска здравствена оранизација, а данашњи дaн је проглашен светским даном здравља.
  • 1943. године - Умро је српски писац и дипломата Јован Дучић, члан Српске краљевске академије, чија је лирика изузетне версификације, језика и пластичности слика утиснула печат на српску поезију у првој половини 20. века. Дипломирао је права у Паризу и од 1912. до 1941. био амбасадор краљевина Србије и Југославије у великим европским градовима. Дуго после ослобођења земље, комунистичке власти су настојале да га игноришу као ствараоца, н то због политичког опредељења, лепећи му посмртно, с времена на време, етикету великосрпског националисте. Током Другог светског рата међу првима је указивао на злочиначку природу усташке Независне Државе Хрватске и стравични геноцид над Србима. Његови земни остаци пренети су у отаџбину из САД-а, где је умро у емиграцији, у јесен 2000, чиме је испуњена последња Дучићева жеља - сахрањен је у родном Требињу. Већ првом песничком збирком "Пјесме", издатом 1901. у Мостару, представио се као надахнут лиричар и песник обузет темама бола и усамљености, љубави и смрти. Писао је и прозу ("Јутра са Леотара"), путописе ("Градови и химере", "Писмо из Женеве", "Писмо с Алпа", "Писмо из Шпаније"), есеје ("Благо цара Радована", "Моји сапутници", "Стаза поред пута"), студије ("Гроф Сава Владиславић"), историјске списе ("Верујем у Бога и у српство").
  • 1939. године - Италија анексира Албанију.
  • 1933. године - Окончана је прохибиција у САД-у.
  • 1929. године - Радио Београд је први пут преносио спортску утакмицу у Југославији. Репортер Раде Стоиловић преносио је друго полувреме сусрета београдских фудбалских екипа БСК-Југославија.


BTGport.net - у1
Дубаји, за дан државности Србије

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА