booking.com
Почетна страница > На данашњи дан

На данашњи дан

Данас је 24.04.2019. (114. дан у години). До краја године има још 251 дана.

На данашњи дан 24.04. досили су се следећи догађаји:

  • 1990. године - Источна и Западна Немачка постижу споразум о сједињавању валуте и економије до 1. јула 1990. године.
  • 1953. године - Краљица Елизабета је одликовала Винстона Черчила витешким орденом.
  • 1903. године - Умро је српски правник и историчар Валтазар Богишић, професор универзитета у Кијеву и Одеси, академик и министар правде у Црној Гори. Славу му је донео "Општи имовински законик за књажевину Црну Гору", који је 1888. израдио на захтев црногорског кнеза Николе I Петровића. "Законик" је преведен на многе језике као пример регулисања имовинског права. Дела: "Правни обичаји у Словена", "Зборник садашњих правних обичаја у Јужних Словена", "Писани закони на словенском југу", "Напутак за описивање правнијех обичаја који у народу живе".
  • 1898. године - Шпанија објављује рат САД-у, и то због одбијања повлачења трупа са Кубе.
  • 1833. године - Рођен је српски јунак и писац Марко Миљанов, који се описменио тек на прагу шесте деценије живота, мада је створио дела непролазне вредности. Учествовао је у многим бојевима Црногораца против Турака, најпре у герилским акцијама, а затим предводио своје племе Кучи. Дела: "Примјери чојства и јунаштва", "Племе Кучи у народној причи и пјесми", "Живот и обичаји Арбанаса".
  • 1792. године - Руже де Лил искомпоновао је "Марсељезу", француску националну песму и државну химну. Написана је као "Ратна песма Рајнске армије", а садашњи назив добила је када ју је запевала војска добровољаца из Марсеја, улазећи у Париз.


HrvatskaTravel
BTGport.net - у1
Инвестирајте у своју будућност

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА