Домени и хостинг
Почетна страница > На данашњи дан

На данашњи дан

Данас је 03.04.2020. (94. дан у години). До краја године има још 271 дана.

На данашњи дан 03.04. досили су се следећи догађаји:

  • 1975. године - Бобију Фишеру, северноамеричком шаховском велемајстору, одузета је титула светског првака у шаху јер је одбио да се брани.
  • 1920. године - Умро је српски политичар и историчар Драгољуб-Дража Павловић, професор Београдског универзитета, члан Српске краљевске академије, који је 1919. изабран за првог председника Народне скупштине Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Дела: "Личност у историји", "Историзам и рационализам", "Уједињење Немачке", "Пожаревачки мир 1718", "Србија за време последњег аустријско-турског рата 1788-1791".
  • 1915. године - Умрла је српска сликарка Надежда Петровић, професор Академије ликовних уметности у Београду и саоснивач "Кола српских сестара" (с Браниславом Нушићем), чије слике одликује снажан, оригиналан израз и изванредно богатство боја. Умрла је од тифуса, којим је заражена док је као болничарка неговала рањене српске војнике у Првом светском рату у ваљевској болници. Сликарство је студирала у Минхену и Паризу, а прву самосталну изложбу приредила је 1900 године. Сачувано је око 200 њених дела, а поједина се убрајају у сам врх српског сликарства и равна су делима европских мајстора тог времена, попут слика "Ресник", "Нотр Дам", "Аутопортрет", "Булоњска шума". Сликала је у распону од пленеризма до снажног реализма прожетог експресионизмом. У Србији свог доба најснажније се везала за модерну уметност, антиципирајући њен даљи развој. Рођена је у породици у којој су две сестре постале сликарке, једна музичар, а најмлађи брат, Растко Петровић, писац.
  • 1807. године - У селу Вогањ крај Руме почела је Тицанова буна, названа тако према њеном вођи Теодору Аврамовићу Тицану. Подстакнути победама српских устаника над Турцима и незадовољни тешким наметима, сељаци с властелинства грофа Карла Пејачевића подигли су буну и јавили српском војводи Луки Лазаревићу да се Срем дигао на устанак и да жели уједињење са Србијом. Аустријска војска, јака готово као једна армија, за десет дана је угушила буну у којој је учествовало око 15.000 сељака из 45 села румског и илочког властелинства. Тицан је ухваћен и стрељан крајем 1807.


BTGport.net - у1
Дубаји, за дан државности Србије

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА