Свој стеалтх авион, Кинези су развили од делова Ф-117 срушеног у Србији
Home page > Video

Video

Свој стеалтх авион, Кинези су развили од делова Ф-117 срушеног у Србији


23.01.2011. - Нови кинески стеалтх ловац, авион за којег се говори да би могао да запрети америчком примату у ваздушној борби, можда је базиран управо на америчкој технологији, и то оној из авиона Ф-117 Нигхтхавк, срушеног изнад српског неба 1999. године. Како су за Ассоциатед Пресс рекли хрватски и српски стручњаци за безбедност, таква могућност је врло изгледна. Авиони линије Ф-117 били су први стеалтх ловци на свету. Кад их је САД увео у службу, чинило се да им уопште неће бити могуће контрирати. Ипак, у марту 1999. године, током бомбардовања Србије, један од њих је срушен.



То је био први пут да је један од, како су их до тада називали, "невидљивих" авиона срушен. Пентагон је тврдио да је српски успех био резултат чисте среће, али каснија истраживања помогла су при побољшању стеалтх технологије.



Хрватски адмирал Давор Домазет Лошо рекао је за АП како су обавјештајни подаци дали наслутити да су међу људима који су купили остатке авиона били и кинески агенти, а они су се забављали и куповањем делова које су покупили локални фармери.



"Верујемо да су Кинези искористили те материјале како би добил увид у тајну стеалтх технологију, и направили сопствену верзију", рекао је Лошо.



Потврда из Србије



Високо рангирани српски војни званичник, који је хтио остати анониман, потврдио је да су колекционари сувенира покупили велик део делова срушеног авиона, те да су ти делови "завршили у рукама страних војски".



Кинески ловац Ченгду Ј-20 имао је свој први лет 11. јануар, показујући велики напредак у кинеским напорима развијања војне технологије, наводи Индекс. иако ће проћи још девет година док не уђе у службу, предвиђа се да би могао бити конкуренција америчком Ф-22 Раптор, једином стеалтх ловцу који се тренутно користи на свету.



Делови крхотина срушеног Ф-177, као лево крило са емблема америчког ратног ваздухопловства, седиште за избацивање, пилота кацига и радио, изложени су у музеју авијације у Београду. Заменик директора тог музеја је рекао да су их раније посећивале бројне делегације, међу њима и руске и кинеске, али да нико није показао интерес за растављањем делова.



Зоран Кусовац, војни консултант са седиштем у Риму, рекао је да је режим Слободана Милошевића редовно делио западну опрему коју је запленио са својим савезницима у Кини и Русији, а срушени Ф-117 био је на врху листе жеља.



Ново доба



Русија је прошле године представила прототип сопственог стеалтх ловца, Шукој Т-50, који би требао ући у активну службу за четири године. Могуће је да су и Руси добили сазнања о срушеном америчком ловцу.



Ф-117 ушао је у активну службу 1983. године. Назив "невидљиви ловац" није био сасвим тачан, јер авион никад није био направљен да буде невидљив радарима, него да их збуни и учини ловца тешко примјетљив.








1 2 3 4 5 6 7 8 9 10






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10